anadoluverumelimedya.com

Oy sayımında büyük tehlike!

16 Nisan’da yapılacak halk oylamasında alınacak tedbirlere ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı genelge geçen günlerde 81 ilin valiliğine gönderilmişti. Genelgedeki gözden kaçan önemli bir ayrıntı, oy güvenliğindeki büyük bir tehlikeyi de ortaya çıkardı. Genelge, “Gizli oy, açık sayım” ilkesini çiğniyor!

Reklam alanı

 

Aydınlık.com.tr/Ankara

İçişleri Bakanlığınca 16 Nisan’da yapılacak Anayasa değişikliği halk oylaması öncesinde, sırasında ve sonrasında alınacak tedbirlere ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı genelge 81 ilin valiliğine geçen günlerde gönderildi.

Genelgenin “Halk oylamasından sonra alınacak tedbirler” başlıklı bölümde, “Oyların sayımı ve dökümü aşamasına gelindiğinde, sandık alanı ve etrafında yetkili ve görevli haricinde hiç kimse bırakılmayacak, bu suretle herhangi bir taşkınlık veya karışıklık meydana getirebilecek kişi ve grupların sandık binası ve çevresinde bulunmalarına izin verilmeyecek” denildi.

“Kapalı oy, açık sayım” ilkesi çerçevesinde sandıkların açılma sürecinin takibi ve oyların sayımı kamuya açık olarak yapılıyordu. Yani sandık ya da parti görevlisi olsun olmasın her yurttaş sayım işlemini izleyebiliyordu. Söz konusu genelgeyle bu uygulama rafa kaldırılarak, “Yetkili ve görevli haricinde hiç kimse” sandık alanında bırakılmıyor. Eğer bir sandıkta muhalefet partilerinin müşahiti ya da görevlisi yoksa oy sayımı iktidar partisinin insafına bırakılmış olacak. Çünkü bu karar, “Görevli belgesi olmayan hiç kimse sayımı izleyemeyecek” şeklinde yorumlanıp, uygulanabilir.

ANAYASA’YA AYKIRI

Genelgeyi değerlendiren Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Mehmet Cengiz şöyle konuştu: “İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinde oyların sayımı ve dökümü aşamasına gelindiğinde sandık alanı ve etrafında yetkili ve görevli haricinde hiç kimse bırakılmayacak. Bu şu demek: ‘Oyların sayımı ve dökümünde sadece sandık kurulu ve Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin görevlendirmişse birer temsilcisi olacak. Onun dışında kimse bulunmayacak.’ Anayasa’ya bakıyoruz. Oylama gizli, sayım açık yapılır. ‘Gizli oy, açık sayım’ ilkesi seçimlerin temel ilkesi. Anayasa tartışmasına dönüyoruz. Anayasa taslağı Meclis’te görüşülürken gizli oy ilkesi ihlal edildi. Halkoyuna sunulurken de açık sayım ilkesinin ihlal edilmesinin hazırlıklarını görüyoruz. Nasıl olacak? Açık sayım sadece sandık kurulunun ya da görevlendirilmiş 3-4 parti temsilcisinin hazır bulunacağı bir işlem değil ki.”

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.