anadoluverumelimedya.com

Sahip çıkarsak oy çalamazlar

SEBAHAT KARAKOYUN  / birgun.net

Reklam alanı

CHP, seçim güvenliği için yürütülen çalışmaları hızlandırdı. Seçim Takip Birimi koordinatörlüğünü yürüten Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, toplumdaki “oylar çalınacak, sandığa müdahale edilecek” algısının mutlaka kırılması gerektiğine dikkat çekti, “Bu algı kırılırsa katılım artar. Yüzde 85-86 düzeyinde katılımla bu teklif kesinlikle reddedilir” dedi.

Aksünger, CHP’nin seçim güvenliğine yönelik çalışmalarıyla ilgili olarak BirGün’e açıklamalarda bulundu. Aksünger’in verdiği bilgilere göre referandum gecesi 500’e yakın kişinin görev yapacağı Seçim Takip Birimi, ilçe merkezleriyle online bağlantılı olarak çalışacak. Aksünger başkanlığında yürütülen çalışmalar kapsamında, iki haftadan beri her akşam il ve ilçe örgütleri ile internet üzerinden iletişime geçiliyor. Her buluşmada farklı örgütlere seçim güvenliğine yönelik teknik bilgi aktarılıyor ve iletilen sorular yanıtlanıyor.

CHP, önümüzdeki süreçte sistemin eksik ve aksayan yanlarını tespit için 28 Mart ve 5 Nisan’da iki sanal seçim yapacak. Sanal seçimde bilerek yanlışlıklar yapılarak, parti örgütleri bu durumda izlenilecek yöntemler konusunda uygulamalı olarak bilgilendirilecek.

Akdünger, sandık başlarının terk edilmemesi, ıslak imzalı tutanak teslimi ve katılım oranının yüksekliğinin önemini vurgulayarak, “Yüzde 85-86 oranında bir katılım sağlanırsa bu anayasa değişikliği kesinlikle reddedilir. Yurttaşlardaki güvensizlik ve ‘AKP sonuca müdahale eder’ algısı kırılırsa katılım artar” dedi.

Önemli görev
Geçmiş seçimlerde yaşananlar nedeniyle yurttaşlarda oluşan “AKP ne yapar eder sonuca müdahale eder” algısının giderilmesi için “Hayır” cephesine önemli bir görev düştüğünü belirten Aksünger, “Kafalardaki soru işaretleri giderilir ve ciddi bir çalışma yapılacağı konusunda güvence verilirse referanduma katılım oranı da artacaktır. Katılım oranının yükselmesi de ‘Hayır’ lehine bir sonuç yaratacaktır” diye konuştu. Geniş bir ‘Hayır’ cephesi bulunduğunu, ancak altyapısal hazırlık açısından CHP’nin en örgütlü yapı olduğunu kaydeden Aksünger, “Hayır tek bir partinin işi değil elbette, ancak bizim sorumluluğumuz daha çok tabii. Biz yerel seçimlerde yaşanan olumsuzlukların ardından 7 Haziran ve 1 Kasım’da sağlıklı bir seçime yönelik altyapıyı oluşturduk. Referandum için bu çalışmaları daha da ileri götürdük” dedi.

Katılım, sonucu belirler
Seçime katılım oranının sonuç açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Aksünger, “Katılım oranı yüzde 85-86 olduğu takdirde tek adam rejimini kurumsallaştırmaya yönelik bu anayasa değişikliği reddedilecektir. Benim beklentim bu oranın yakalanacağı yönünde. 52 milyon seçmen oy kullandığı takdirde sonuç banko ‘hayır’ demektir” ifadelerini kullandı. Aksünger, seçim takip sistemiyle ilgili çalışmaları şöyle anlattı:

Güvenli sistem
» Sandık başından gelen bilgileri mobil sisteme işleyebilmek için TC Kimlik Numarası ve genel merkez tarafından verilen kişiye özel şifrelerin girilmesi sorunlu olacak. Sandık başındaki görevli, verileri mobil sisteme girdiğinde, sonuç bilgi havuzuna aktarılacak. Ancak bu yeterli değil, işlemin tamamlanması için ıslak imzayla sonucun teslim edilmesi de zorunlu. Aksi durumda YSK sonucu ile karşılaştırma yapılması mümkün olmaz.

Sandık boş bırakılmamalı
» SEÇSİS sistemine yönelik kaygılar dile getiriliyor. Ancak bu kaygıları gidermenin tek yolu sandık başını boş bırakmamak. Sandığın başında kimse beklemez, ıslak imza ila tutanak teslimi yapılmazsa sorun yaşanır. Sandık başı boş bırakılırsa, hile yaparlar bunu kimse unutmasın.

AA’dan önce sonuç
» Kurduğumuz sistemle AA’dan çok daha önce sonuçları toplamış olacağız. Seçim yasakları sona erer ermez isteyen televizyonlara sonucu ücretsiz aktaracağız. Harita, grafik ve tablolarla sonucu yansıtabileceğiz.

Güvenlik önlemleri
» Genel Merkez’de yürütülen çalışmalara sadece görevlendirilenler katılabiliyor. Seçim Takip Sistemi’nin bulunduğu birime ancak özel bir kartla girilebiliyor. Gerekli kart olmadığı takdirde genel başkan yardımcılarının bile bu birime girmesi mümkün değil.

Siber saldırı önlemi
» Seçim gecesi yaşanabilecek siber saldırılara karşı da önlemler alındı. Önceki seçimlerde bu tür saldırılarla karşılaştık. Hatta zaman zaman bu saldırıların devlet imkânlarıyla yapıldığını tespit ettik.

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.