anadoluverumelimedya.com

Orman haftasında, orman katliamı yapıldı

Erdem Özdemir / Aydınlık

Reklam alanı

Bir çam ağacı 10-12 yılda yetişir. Çam ağaçlarının büyük ormanlar oluşturması daha da uzun yıllar gerektirir. Ancak insanoğlu kendi ayağına kurşun sıkarak, cebine girecek birkaç kağıt parçası için yıllar içinde oluşan ormanları talan edebiliyor. Bunun bir örneğini hemde orman haftasında İzmir’de yaşadık.

İzmir’in Buca ilçesi Kaynaklar mahallesinde bulunan ormanlık alanda yüzlerce ağaç bir gecede kesildi. Aldığımız ihbar üzerine bölgeye gittik. Bölgede 300’e yakın ağacın kesilmiş olduğunu gördük. Buca- Kaynaklar, İzmir’in oksijen deposu, bölgenin akciğerleri bir katliama kurban gitmişti. Bölgeye gittiğimizde Orman İşletmeden elemanlar kesilmiş ağaçları topluyorlardı. Kimin kestiğini sorduk, “bilmiyoruz” dediler. Devlet arazisine birileri gece yarısı giriyor, çam ağaçlarını kesiyor ve bundan kimsenin haberi olmuyor. Bu senaryo çok tanıdık. Yangın çıkarılıp yok edilen, sonra da villalar dikilen bölgelerimizden tanıdık.

Muhtarla konuştuk. Muhtar Erhan Şen, Kaynaklar Zafer Mahallesi’nde bulunan ormanlık alandaki katliamı şöyle anlattı: “Cumartesi günü haberimiz oldu, gidip baktık 300 kadar ağaç kesilmiş. Ağaçların kimler tarafından kesildiğini bilmiyoruz. Muhtemelen araziye konmak isteyen, rant elde etmeye çalışan çıkarcıların yaptığını düşünüyorum. Kaynaklar bölgesi doğal güzellikleriyle meşhur bir yer, tabi bu da arazi fiyatlarının yüksek olmasından dolayı iştah kabartıyor. En kolay araziye nasıl sahip olunur? devletin elindeki arazileri işgal etmekle sahip olmak istiyorlar.”

Muhtar Erhan Şen, bölgede yıllardır bu rantçılarla mücadele yürütüyor. Bir dernek de kurmuş, Kaynaklar’ın doğal güzelliklerini korumayı temel amaç edinmiş. Kan emici rantçılara karşı kazandığı zaferleri tek tek anlattı. Ağaçların kesildiği bölgeyi de rantçılara teslim etmemekte kararlı. “Orası yeniden ağaçlandırılacak” diyor.

Ağaçların kesildiği bölgede dikkatimizi çeken başka bir unsur ise bölgenin çok yakınında bir evin olması. Villa tipi evin hemen dibinde gece yarısı yüzlerce ağaç kesiliyor, ancak o evde oturanların bu durumdan haberi olmuyor. Olay bize bir hayli ilginç geldi. Normal şartlarda o evde ikamet eden vatandaşların gece yarısı yapılan işleme tepki göstermesi, en kötü ihtimalle gerekli yerlere bildirmeleri gerekirdi. Olay gerçekleştikten sonra Jandarma ekipleri sorumluları bulmak için çalışma başlattı. Ancak bölgede 300 kadar çam ağacı katledildi.

 

 

Dün Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “İnsan için orman, ekonomi için orman” programında yaptığı konuşmada, “tabiat turizmi seferberliği başlatıyoruz” dedi. Ayrıca, “tabiat bize Allah’ın bir emanetidir, tabiatı hoyratça yok etmek bu emanete ihanettir” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuşmasından yola çıkarak İzmir’de o bölgede 300 ağacı kesenlerin yetkililer tarafından bulunması ve Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla bölgenin yeniden ağaçlandırılması gerekiyor. Konunun takipçisi olacağız, bu sözlerdeki samimiyetin ölçüsü tam olarak bu olayda kendini gösterecektir. Bakalım bölgeye villalar inşa edilip, Allah’ın emaneti hoyratça yok edilecek mi? yoksa o emanete sahip çıkılıp yeniden ağaçlandırılacak mı?

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.