anadoluverumelimedya.com

Tekrardan Seçsis ve genel…

Nevra Ölçer / Anadolu ve Rumeli Medya

Reklam alanı

 

Bu konuda epey yazılıp çizildi. Uzmanlar, köşe yazarları fikirlerini belirtti.

Toparlayıcı olması bakımından bugün bu konuya bir kere daha eğilmek istiyorum.

Ayrıca da zaman geçip de algı yönetimleri devreye girince kişilerin kafasındaki net fikirler bile bulanabiliyor.

 

Oy vermeye gitmek konusunun önemi ile başlıyorum.

Bir okulda son sınıf öğrencisi olduğunuzu düşünün. Bir dersiniz kırık ve bir sınav var önünüzde. Bu dersi geçmek zorundasınız, aksi taktirde diploma alamayacaksınız. Hoca ile sorununuz var, sizi sevmediğini, ve belki de iyi not vermeyebileceğini düşünüyorsunuz çok iyi bir kağıt verseniz de.

Ne yaparsınız? Çok çalışır, hatta her zamankinden daha fazla çalışır ve o sınava girersiniz. Hoca size takmış, takmamış, bunları düşünmezsiniz. Elinizden gelenin en iyisini yaparsınız. Çok iyi bir kağıt verip de kırık not alıyorsanız, o zaman bir sonraki adıma bakarsınız.

Aynı şey burada da geçerli. Her ne olursa olsun, gidip oy vermek gerekiyor. Aksi taktirde konuya başından eksi olarak başlarsınız. Fikrinizi desteklememiş olduğunuz için diğer fikirde bulunanların karşısına bir oy eksik çıkılmış oluyor.

Şimdi gelelim şu seçim yazılımına. Önce bir varsayımda bulunalım. Diyelim ki, güvenilmez. Açıkları var. Güvenlik sertifikası yok, bu da zaten şüphelenmek için yeter bile de denebilir.

Ayrıca kimler seçmen olabilir, listeler doğru mu gibi konular da var.

Seçime katılan siyasi partiler bu listeleri inceleme olanağına sahipler. İncelemiş olduklarını varsaymak durumundayız.

Çeşitli kuruluşlarda alternatif seçim yazılımları mevcut. Chp, Oy ve Ötesi, Elektronik Parti bunlardan bildiklerimiz. (Alternatif seçim yazılımı demek: Bu merciler aynı Seçsis’in yaptığını yapıyorlar, yani bütün sandıklardan gelen sonuçları kaydedip sonuçları hesaplıyorlar.)

Burada önemli olan konu seçim günü sandık kurullarında yer alarak her sandığın sonucunu merkeze bildirmek. Bu merkez Chp veya Oy ve Ötesi olabilir mesela.

Şimdiye kadarki seçimlerde en büyük eksik sandık kurullarında yeterli vatandaşın olamaması oldu.

Bu nedenle şu andaki birincil görev yaşadığınız, ya da görevli olarak bulunduğunuz yerdeki, bu bütün Türkiye için Edirne’den Kars’a kadar geçerli, makamlara başvurarak sandık kurullarında yer almak. Ya da açıklanan sonuçları bildirme sorumluluğunu yüklenmek mesela bir binadaki sandıklar için, bir ya da daha fazla kişi olarak.

Bazı bölgelerde fazla kişi başvuruyor, bazı bölgelerde ise başvuru sayısı az kalıyor. Bu nedenle bu konu şu an için en üst önem derecesini teşkil ediyor.

Milli bir yazılımımız olana kadar da bundan fazlası yapılabilecek gibi durmuyor.

 

Diğer bir konu..

Halkımızın, Akp’ye oy verenler dahil, içinde bulunulan durumdan çok rahatsız olduğu görülüyor. Bu nedenle, partizanlık yapmadan, basit ve anlaşılır bir şekilde, ulaşılabilen her kişiye bu maddelerin ne amaçladığını anlatmak gerekiyor.

Sadece maddeleri anlatmak, o kadar..

Hayır diyeceğini açıklamış olan kişiler bazı bölgelerde baskıya maruz kalıyorlar. Onlar ile konuşurken birlikte düşünüp, baskıya baş eğmeden nasıl çözümler üretilebilir konusuna aktif olarak katılmanın, vatandaşlık görevi olarak algılanmasının en doğru yol olduğunu düşünüyoruz..

 

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.