anadoluverumelimedya.com

Oda başkanları Gökçek’in istifasını istedi

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Namık Kemal Kaya, Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Meclis’te 350 ton asbestli malzeme olan Havagazı Fabrikası’nın yıkımına ve asbest ölçüm raporlarına ilişkin basın toplantısı yaptı. Oda başkanları Melih Gökçek’in istifasını istedi.

Reklam alanı

Havagazı Fabrikası Cumhuriyet dönemi sanayi yapısı olduğu için tescil edilmişti. Ankara Büyükşehir Belediyesi bu yapının tescilini kaldırmış ve dört emsalli plan değişikliğine gitmişti. Bu değişikliğe Mimarlar odası olarak itiraz ettik. Mahkeme süreci devam ederken Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan yazışmalarda, Kültür ve Turizm  Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi’ne 13 Ocak 2017 tarihinde  yazdığı yazıda Mimarlar Odası Ankara Şubesinin söz konusu yapıya ilişkin dava süreci devam etiğini, bu nedenle Havagazı Fabrikası’nı yıkamayacağını belirtmektedir. Mimarlar Odası olarak süreci takip ettiğimizi defalarca kamuoyu ile paylaştık. Bize gelen bilgi ve belgeler doğrultusunda Ankara Tabip Odası ile birlikte 15 Şubat’ta Havagazı fabrikasının yıkılması için yapılan ihale şartnamesinde 350 ton asbestli malzemenin olduğunu, önlem alınmadan olası yıkımın bölgede yaşayanlar için büyük risk taşıdığını  kamuoyuna açıkladık. Bu tehlikeli süreç hakkında çok net uyarılarda bulunduk. 25 Şubat’ta önlem alınmadan yıkım başladı. ATO ile sürece tanıklık ettik ve yıkım sürecine dair fotoğrafları çektik. Herhangi bir önlem alınmadığını gördük” diye konuştu. 27 Şubat’ta yıkım devam ederken yabancı bir firmaya bir analiz yaptırdık. 28 Şubat’ta çıkan sonuçları  açıkladık. Analizlerde fabrika çevresinde en tehlikeli asbest türü ampihole tespit edildi. Bu sonuçla mahkeme başvurduk ve yürütme durdurma kararı aldık. 27 Şubat’ta aldığımız yedek numuneleri bir gün sonra Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’ne de gönderdik.  Sonucu 7 Mart’ta çıktı. Ne yazık ki MTA raporlarında da asbest tespit edildi. Büyükşehir Belediyesi’nin büyük bir sorumluluğu var. Büyükşehir Belediyesi’nin bu alana ilişkin rant odaklı ısrarlı bir çalışma var. Dört emsalli bir rant söz konusu. Açtığımız davalara karşı sürekli plan değişikliği yaptılar. Trafik ve altyapı bunu kaldıramaz diye uyarılarda bulunmuştuk. Buranın müze yapılması gerektiğini dile getirmiştik. Orada 2 bine yakın öğrenci var Orada Atatürk Lisesi, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Gazi Koleji, Ankara Garı var. Orada yaşayan insanlar var.”

SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRSİN

Kaya, “Büyükşehir Belediyesi bizimle polemiğe girmek yerine sorumluluklarını yerine getirsin. Çalışma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Başbakan, partili Cumhurbaşkanı sesini çıkarmıyor, konuya ilişkin bir açıklama yapmıyor yada bir müdahalede bulunmuyor. Büyükşehir Belediye Başkanı  yürütmeyi durdurma kararını aldığımız tarihten sonra ve yıkımı durdurduktan sonra 3 martta MTA’ya katı numuneler göndermiştir, bu katı numuneleri nereden almıştır bunları açıklasın. Konunun takipçisiyiz. Sonuçları ve yürütmeyi durdurma kararını aldıktan sonra kendisi ve ilgili kurulları hukuka taşıdık. Hukuksal süreç sürüyor” dedi.

Halk sağlığı ve işçi sağlığı açısından sıkıntı olduğunu dile getiren Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut ise, şöyle konuştu:

“Yıkımın ilk çalışmaları sırasında iş ve  işçi güvenliği açısından İşçiler gerekli önlemleri alınmamıştır. İş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğine uyulmamıştır. İşçiler için bir arındırma kabini yoktur. Sigara içen işçiler 90 kat daha fazla olumsuz etkilenmektedir. Bölge karantinaya alınmalı. Önlemler sürekli bizim iteklememizle alınmamalıdır. Yasalara ve yönetmeliklere uyulmalıdır. Toplum sağlığını tehdit etmeden söküm yapılmalıydı. Bölgede asbestsiz bir alandan söz edilemez. Olayın görünür hali ve yönetmeliklere uyulmadığı göz önüne alınırsa büyük bir ihtimal asbest bulunmaktadır. Asbestli olmadığı kesin olarak kanıtlanıncaya kadar  burası tehlikeli kabul edilmelidir. Bana sorduklarında çocuklarını okula gönderilim mi diyen veliye gönderin diyemem.”

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise, “Gökçek konuyu siyasallaştırarak sıyrılmaya çalışıyor. Gökçek’in bu işi yapamadığı anlaşılıyor. Anneler çocuğum niye asbest soluyor diye soruyor. Yetkilileri sorumluluk alamaya, Gökçek’i de istifaya davet ediyorum” dedi.

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.