anadoluverumelimedya.com

Rıza Türmen: Adaylar ‘hilesiz’ belirlenmeli

HÜSEYİN ŞİMŞEK / Birgün

Reklam alanı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski Yargıcı Rıza Türmen, Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) Türkiye’nin AİHM’deki yeni yargıcını seçememesini değerlendirdi.

Adalet Bakanlığı’nın görev süresi dolacak AİHM yargıcı Işıl Karakaş’ın yerine seçilmesi için gönderdiği üç kişilik yargıç adayı listesinin reddedilmesini “standartlara uygun aday” gönderilmemesine bağlayan Türmen, “Prosedüre göre, üç aday arasından bir tanesi AKPM tarafından milletvekillerinin oyuyla seçiliyor ama ondan önce adayları inceleyen bir alt komite var. Bu komite tüm adayları sözlü mülakata alıyor. Mülakat sonrasında komite bir rapor hazırlayarak AKPM’ye gönderiyor. Asıl önemli olan bu mülakatın kendisidir” dedi.

Adalet Bakanlığı sınav yapacak
Komisyonun birinci listeyi doğrudan reddettiğini anımsatan Türmen, “Listenin AİHM yargıçlığı için uygun olmadığını söylemişler. Üç adaydan birinin kadın olması lazım. Kadın aday yoksa liste reddedilir. Adaylar, AİHM’in standartlarına da uygun olmalı. Adalet Bakanlığı, ikinci tur için daha farklı hazırlanıyor. Bakanlık, adayları belirlemeden önce bir ön eleme sistemi yapacak ve bu ön eleme ile adaylar arasında ilk turu geçenler kısa listeye alınacak. Bu kısa listedeki adaylar daha sonra Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı bir sınava girecek. Sınavı geçen üç aday AİHM yargıçlığı için AKPM’ye iletilecek” diye konuştu.

“Hükümet yandaş aday belirlememeli”
İlk turda “Nasıl olsa hükümete yakın adaylar listeye girer” diyerek başvurmayan hukukçuların var olduğuna dikkati çeken Türmen, “Hükümet böyle bir yöntem izliyorsa listenin reddedilme şansı daha da artar. Hükümetin yapması gereken kendisine yakın değil işin gereğini yapabilecek bağımsız, tarafsız adaylar bulabilmek. Bunu yapmadığı sürece ikinci liste de reddedilebilir. Yıllarca listeleri reddedilen ülkeler var. O ülkelerin arasında yer alabiliriz” şeklinde konuştu.

“Avrupa hileye izin vermez”
AİHM Yargıcı Işıl Karakaş’ın görev süresinin yeni üye belirlenene kadar uzatılacağına dikkati çeken Türmen, “Üç adayın üçü de standart olarak birbirine yakın olmak zorunda. AKPM, bir adaya işaret eden listenin gönderilmesi hilesine asla izin vermez” ifadelerini kullandı.

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.