anadoluverumelimedya.com

Danıştay’dan grev yasağına onay

Asil Çelik fabrikasında 18 Ocak’ta başlayan grevin hükümet tarafından aynı gün ertelenmesine karşı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın yaptığı itiraz, Danıştay tarafından reddedildi. Karara tepki gösteren Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Bu karar Anayasa’ya aykırı. Yargı ve hükümet danışıklı dövüş içinde işçilerin en temel haklarını hiçe sayıyor” dedi.

Reklam alanı

Bursa’daki Asil Çelik fabrikasında patron ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış, bunun üzerine bine yakın işçi 18 Ocak’ta greve çıkmıştı. Grev aynı gün Bakanlar Kurulu’nun gece yarısı aldığı bir kararla, ‘Milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu’ gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelenmiş, yani yasaklanmıştı.

Birleşik Metal-İş’in avukatları, Danıştay’a başvurarak Bakanlar Kurulu kararının iptalini ve yürütmenin durdurulmasını talep etti. Sendika, yaptığı başvuruda, anayasal bir hak olan grev hakkının keyfi ve hukuksuz biçimde engellendiğine vurgu yaptı.

Danıştay’a iki yazı yetti
Danıştay 10. Daire’nin baktığı davada davalı taraf olan Başbakanlık ise savunma dilekçesinde, Milli Savunma Bakanlığı ile Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’ndan alınan yazıları sundu. Bu yazılarda “Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaç duyduğu silah ve mühimmatın imalatında kullanılan vasıflı çeliklerin Asil Çelik’ten temin edildiği” ifade edildi.

Bu yazıları dayanak gösteren Danıştay da, Asil Çelik’te uygulanacak olan grevin milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu sonucuna vardı. Danıştay 10. Daire’nin 21 Şubat tarihli kararında, “Davacı tarafından ileri sürülen iddialar, bu aşamada dava konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütülmesinin durdurulmasını gerektirecek nitelikte görüşmemiştir” denildi.

Serdaroğlu: Anayasa’ya aykırı
BirGün’e konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, geçmiş yıllarda yaşanan grev yasaklamalarında da Danıştay’ın benzer kararlar verdiğini hatırlatarak, “Danıştay’ın bu tutumu artık klasikleşti. Burada hükümet ve yargının bir kez daha danışıklı dövüş içinde olduğunu görüyoruz. Hukuksuzluk yargı eliyle sürdürülüyor, işçilerin en temel ve anayasal hakları hiçe sayılıyor. Danıştay’ın vermiş olduğu bu karar da Anayasa’ya aykırı” dedi.
Asil Çelik’in TSK için üretim yaptığını, ancak bu üretimin miktarının grev erteletecek boyutta olmadığını söyleyen Serdaroğlu, “Küçük bir anlaşmaları var, evet. Ama başka birçok yerle de tonlarca malzemenin alınması üzerine yapılmış anlaşmalar söz konusu. Pekâlâ silah sanayii, gerekli malzemeyi anlaşmalı olduğu diğer işyerlerinden tedarik edebilirdi. Bunlar hep bahane…” diye konuştu.

Danıştay’ın kararına itiraz edeceklerini ve sonuç alamazlarsa Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracaklarını belirten Serdaroğlu, “AYM’nin bizi haklı bulacağını düşünüyorum. Ama o zamana kadar iş işten geçmiş olacak tabii. AYM’den karar çıktığında Danıştay’ın vermiş olduğu bu kararın hukuksuz bir karar olduğu da ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.

***

‘Bağımsız yargı sistemimizi selamlıyoruz!’

Birleşik Metal-İş Sendikası, Twitter’daki resmi hesabından Danıştay kararını bu sözlerle duyurdu.

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.