anadoluverumelimedya.com

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen 60’a yakın kadın örgütü başkanlık referandumu için ‘Hayır’ı örgütleme kararı aldı.

Ankara’da kadınlar anayasa değişikliği tartışmalarını konuşmak ve referanduma ilişkin ortak sözünü söylemek üzere buluştu. Referamdum  tartışmalarına ilişkin kadınların söyleyecek sözü olduğunu belirten kadınlar “Söylemezsek çatlarız” dedi.

Reklam alanı

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısına 60’a yakın kadın örgütü cevap verdi. Siyasi partiler, dernekler, kitle örgütleri, sendika ve mahallelerden gelen kadınlar Çağdaş Sanatlar Merkezinde buluştu. Salonu hınca hınç dolduran kadınlar “anayasa değişikliği kadınların hayatını nasıl etkileyecek, kadınlar bu süreçte neler yapabilir”i konuştu. “Umudum var çünkü” ile “Söylemezsem çatlarım” panosu oluşturan kadınlar, hem sözlerini söyledi hem de umutlarını, isteklerini, düşüncelerini bu panolara yazdı. Kadınların sosyal medyada da etkinlik boyunca paylaştığı #söylemezsemcatlarim hashtag’i twitter’da en çok konuşulan hashtag’ler arasına girdi.

 

‘KADINLARDAN YANA BİR YAŞAM İÇİN’

Etkinlik kadınların mücadelesi ve kazanımlarına ilişkin fotoğraflardan oluşan video gösterimiyle başladı. Ardından oluşturulan forum divanını Kadın Koalisyonları Başkanı İlknur Üstün, Türk Kadınlar Birliği Başkanı Sema Kendirci ve Ankara Feminist Kollektif’ten Gülsen Ülker yürüttü.

Divan kadınların çağrı metnini paylaşarak, buluşmanın sebebini açıkladı. Sema Kendirci, kadınların yaşamını doğrudan etkileyecek bir seçim için buluştuklarını söyledi. Kadınların yaşamlarına yönelik bazen sessiz, bazen de şiddet içeren saldırılara karşı kadınların endişeli olduklarını söyleyen Kendirci neler yapılabileceğini konuşmak ve mücadeleyi örgütlemek üzere bir araya geldiklerini dile getirdi.

Gülsen Ülker de kadınlardan yana bir süreci örmek için bir araya geldiklerini vurguladı. Kendi geleceğine sahip çıkan kadınlar olarak buluştuklarını belirten Ülker, “Ne kadar çok olursak o kadar güçlüyüz” dedi.

Anayasa değişikliklerinin kadınlara sorulmadan hazırlandığına dikkat çeken İlknur Üsten ise kadınların taleplerini görünür kılmak için buluştuklarını ifade etti.

‘KADINLAR MUHATAP BULAMAYACAK’

Forum öncesinde Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Sibel Kızılkaya İtkü de “Anayasa değişikliği ve kadın” konulu bir sunum gerçekleştirdi. İtkü, şiddete, çocuk istismarına, çocuk evliliklerine karşı bugüne kadar yürüttükleri mücadeleyi ve gerektiğinde Meclis önünde gerçekleştirilen eylemleri hatırlatarak, kadınların hak ve özgürlük taleplerinin anayasa değişikliğiyle birlikte artık bir muahatapı olmayacağını çünkü Meclisin işlevsizleşeceğini söyledi. Var olan mecliste düşük olan kadın temsil oranının anayasa değişikliğiyle sıfırlanacağını kaydeden İtkü, “Bırakın yeni haklar kazanmayı, elimizdeki hakları kaybetmek tehlikesiyle karşı karşıyayız” dedi.

 

Gerçekleşen forumda onlarca kadın söz aldı. Kadınlar konuşmalarında AKP iktidarının 14 yıl boyunca kadınları yok sayan söylemleri olduğunu belirterek, kadınlara yönelik şiddeti, eşitsizliği artırıcı politikaları olduğununda ortaklaştı. Anayasa değişikliğindeki maddelerde kadınların yok sayıldığını kaydeden kadınlar, anayasa değişikliğiyle birlikte kadınların artık hiç sözü olmayacağına karar verdi. Bu süreçte kadınların daha görünür olması ve geleceği için kendi sözünü söylemesi gerektiğinde ortaklaşan kadınlar tartışmalar sonunda referandumda ortak “Hayır”ı örgütleme kararı aldı.

“Hayır”ı örgütlemek için yapacaklarını da konuşan kadınlar, eylem ve etkinlik kararı aldı.   Ortak bir deklarasyon hazırlayan kadınlar,  saldırılara karşı referandum süreci ve sonrası ile birlikte 8 Mart’ı daha  güçlü bir şekilde örgütlemek için katılımcı kadınlardan bir koordinasyon oluşturdu.

 

KADINLARIN ORTAK DEKLARASYONU

Bir araya geldik, yaşamlarımızı doğrudan etkileyecek Anayasa değişikliği için ‘Hayır’larımızı birleştirdik. Umudumuz var çünkü;

* Bir aradayız, seslerimizi, sözlerimizi birleştirdik.

* Ankara’nın dört bir yanından gelen kadınlar olarak ortak sözümüzle ortak çalışmamızı ilmek ilmek öreceğiz.

* Yaşamımıza, geleceğimize, bedenimize, emeğimize, kimliğimize, özgürlüğümüze sahip çıkacağız.

* Babamıza, kocamıza diyemediğimiz hayırı bir araya toplamak için, evlenmek istemediğimiz için hayırı haykıracağız.

* Haklarımızı kaybetmemek için, yasaklara karşı çıkmak için, erkek şiddetine karşı dumak için, tacize, tecavüze dur demek için, evde, işyerinde emeğimize sahip çıkmak için güvencesiz çalışmaya, KHK’lerle işten atılmaya “Hayır” diyeceğiz.

* Savaşa, ayrımcılığa, erkek egemenliğine, cinsiyetçiliğe karşı hayır diyeceğiz.

* Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz demek için hayır diyoruz.

* Söylemezsek çatlarız: Biz kadınlar hayır diyoruz. (Ankara/EVRENSEL)

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.