anadoluverumelimedya.com

TV’de eşit temsil KHK ile kalkıyor

Hükümetin KHK ile YSK’nın seçim dönemlerinde özel televizyonları denetlemesine son vereceği öğrenildi. Buna göre televizyonların denetlenmesi sadece RTÜK’e bırakılacak

Reklam alanı

Hükümet, konuyla ilgili hazırlanan yasa taslağını TBMM’ye göndermek yerine, önümüzdeki günlerde yayınlayacak kanun hükmünde kararname ile adım atma kararı aldı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) özellikle seçim dönemlerinde belirlediği kurallara göre yayın yapma zorunluluğu kalkacak.

Siyasi reklamlara getirilen sınırlama, parti temsilcilerine belirlenen sürelerde söz hakkı verme, haksız rekabet yaratma gibi YSK’nın seçim dönemlerinde hayata geçirdiği birçok düzenleme ortadan kalkacak. 1 Kasım 2015 seçimlerinde YSK’nın eşit temsil kuralını ihlal eden özel yayın kuruluşlarına toplam 580 kez ceza uygulandığı belirtildi. Bu cezaların büyük bölümü ise muhalefete yer vermeyen özel kanallara verildi. Yeni düzenleme ile seçim dönemlerinde ve kampanyalarda, TV’lerin uygulayacağı kuralların RTÜK tarafından belirlenmesi öngörülüyor.

YSK’NIN YETKİSİ KALKACAK

298 Sayılı Seçim Yasası gereğince YSK’nın özel televizyon kanallarını denetlemesi ortadan kalkacak. Özel televizyonlar bu dönemlerde, genel yayın ilkelerine göre sadece RTÜK tarafından denetlenecek. Özel televizyon kanallarının daha önce verilen cezaların silinmesi için de kulis yaptıkları, bu uygulamanın kaldırılmasını RTÜK’ün de talep ettiği öğrenildi. Cezalı TV kanallarının cezalı oldukları saatlerde belgesel yayınlama zorunluluğu bulunduğu, bu belgeselleri dışarıya hazırlatan RTÜK’ün de yüksek maliyetlerden şikâyetçi olduğu belirtiliyor.

aydınlık


 

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.