anadoluverumelimedya.com

Verimli tarım alanına fabrikalaşma tehdidi

HABER MERKEZİ

Reklam alanı

Maraş Dulkadiroğlu İlçesine bağlı, Çınarlı, Çiğli ve Fituşağı köylerini kapsayan ve verimli tarım arazileri üzerine inşa edilmesi planlanan Tekstil Organize Sanayi Bölgesi’ne yargıdan yürütmeyi durdurma kararı geldi. Kamulaştırma kararının hukuksuz olduğuna karar veren mahkeme, kamulaştırmaya karar veren heyetin kamulaştırma yetkisinin olmadığına hükmetti. Kahramanmaraş Bölge İdare Mahkemesi kararına göre plan “haksız ve hukuksuz kamulaştırma” olarak değerlendirildi.

Bölge yakınına, daha önce de Alevi yöre halkının endişesine sebep olan AFAD kampı yapılmış, 20 binden fazla Suriyeli ovaya yerleştirilmişti. Yurttaşlar konuyla ilgili defalarca kez eylem yapmıştı. 5 Milyon 320 bin metrekarelik alana yapımı planlanan sanayi bölgesinin yarısının birinci dereceden verimli tarım arazilerinin diğer yarısının da verimli meraların içerisinde kalması da mezhepsel tedirginliğin üzerine eklenince halkta ‘zorunlu göç’ endişesi uyandırdı.

‘Mezhepsel çatışma endişesi var’
Yüze yakın parselin mahkemelik olduğunu ve bu yürütmeyi durdurma kararının sadece bir dosyayı kapsadığını söyleyen Maraş Yaşam Platformu avukatlarından Anıl Engizek, bu kararın diğer parseller için de emsal oluşturması gerektiğini ve dolayısıyla planın iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Kapı kapı dolaşıp halkı bilgilendirerek iptal davası açmalarını söylediklerini aktaran Engizek sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradaki insanın geçim kaynağı hayvancılık ve tarım. İnsanların elinden tarım arazilerini alarak bir şekilde göçe zorlayacaklar. Suriyeli mültecileri buraya getirmeleri de halkı tedirgin ediyor. Bunun sebebi Suriyelilere ayrımcı bir yaklaşım olması kesinlikle değil. Sebeplerinden birincisi, Suriyelilerde Esat yönetiminden dolayı bir refleks olarak gelişen alevi düşmanlığı. Sonuç olarak, zamanında Maraş olaylarından sonra göçe zorlanan halk şimdi de tarım alanlarının ellerinden alınması ve mezhepsel endişelerle göçe zorlanıyor.’

Kamulaştırma iptal edilmeli
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan söz konusu davanın takipçisi bir diğer avukat Meryem Durgun da kamulaştırma kararının olduğu bütün parseller için henüz dava açılmadığını söyledi. Durgun sözlerini şöyle devam ettirdi: “Verilen yürütmeyi durdurma kararına göre bu işlemin tamamen iptal edilmesi gerekiyor. Bizim idare mahkemesinden öğrendiğimiz kadarıyla diğer tüm dosyalarımızda aynı şekilde yürütmenin durdurulması kararı verilecek. Bu durumda baştan davamız kabul edilmiş anlamına geliyor. Tamamen kamulaştırmanın iptal edilmesi gerekiyor. Karara valiliğin itiraz edeceğini düşünüyoruz.”

Engizek gibi Durgun da bölgedeki AFAD kampına dikkat çekti. Durgun şunları söyledi: “Bölge suriyeli mülteci kampına çok yakın. 1,1,5 km mesafede. Organize sanayi bölgesi yapılmak istenen bölge Kürt alevi köyleri. Halkın geçim kaynakları da tarım ve hayvancılık. Söz konusu plan hukuksuza devam ettirilir ve sanayi bölgesi inşa edilirse halkın hem meraları hem tarım arazileri gidecek.”

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.