anadoluverumelimedya.com

E. Tümamiral Polat’tan çarpıcı ‘güvenli’ bölge yorumu

Emekli Tümamiral Soner Polat, Aydinlik.com.tr için ABD başkanı Trump’un “güvenli bölge” çıkışını yorumladı

Reklam alanı

Trump’un “güvenli bölge”den kastının “Kürt koridoru” olup olmadığı da özellikle ülkemiz kamuoyunda dile getirilen bir iddia. Aydinlik.com.tr olarak bu iddiayı Emekli Tümamiral ve Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Soner Polat’a sorduk.

Polat “güvenli bölge” meselesine ilişkin aydinlik.com.tr’ye yaptığı açıklada şunları dedi:

OBAMA KARŞI ÇIKTI

Bu sorun 2011 Mart’ına dayanıyor. Türkiye hükümeti 2011’de, Suriye’de güvenli bölge kurulmasını istedi ama o zaman ABD başkanı Obama bu isteğe karşı çıktı. Geçtiğimiz ay ise ABD, Doğu Halep için güvenli bölge oluşturulması için CNN ve BBC gibi basın kuruluşları aracılığı ile kampanya başlattı. Hatta bu kampanyaya Türkiye’den de katıldılar.

IRAK’TAKİ 36.PARALEL GİBİ

Aslında Suriye’deki duruma bakınca, ABD’nin güvenli bölgeyi ne için istediği anlaşılıyor. TSK, Fırat Kalkanı Harekatı ile bölgede 2200 km karelik bir bölüme hakim. Bu nedenle Trump’un “güvenli” bölgeleri buraya kurulamaz. IŞİD ise şehir merkezlerinde ve IŞİD’in kontrol ettiği yerlere kurulması da mümkün gözükmüyor. Burada geriye PYD kalıyor. Türkiye bunu daha evvel Irak’ın kuzeyinde, ABD güdümünde Kürtlerin “devletleştirilmesi”ni yaşadı. Bugün de Suriye’nin kuzeyinde Kürtler “devletleştiriliyor”.

TÜRKİYE SURİYE İLE DOĞRUDAN GÖRÜŞMELİ

Rusya’nın hazırladığı anayasadan PYD memnun. Rusya uçak krizinden bu yana Suriye’deki alanını günbe gün genişletti. Rusya, PYD konusunda da hiçbir zaman Türkiye’nin lehine bir tutum almadı. Almaz da. Siz kendi çıkarlarınıza uygun davranmazsanız kimseden sizin çıkarlarınıza uygun davranmasını beklemeyin. Türkiye gerek enerji anlaşmasında, gerekse de Astana’da Rusya’ya, “PYD terör örgütü demediğiniz takdirde bu masaya oturmam” demesi gerekirdi. Suç o yüzden Türkiye hükümetinde. Bir ikinci suç ise siz Suriye hükümetiyle doğrudan masaya oturup görüşmediğiniz sürece terörle mücadelede sürekli zafiyet verirsiniz. Kimin bölünme sorunu var? ABD’nin ve Rusya’nın mı? Hayır. Bölünme tehdidini yaşayan Türkiye ve Suriye. Bütün bu gerçekler bize en yakın olması gerekenin Suriye hükümeti olduğunu gösteriyor. Ama Başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş böyle bir ortamda çıkıp Esad yönetimini hedef alan açıklamalar yaptı. Bakın, böyle olmaz. Türkiye güvenliği ve terörle mücadele için Suriye ile aracısız, doğrudan görüşmeli.

 

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.