anadoluverumelimedya.com

Protesto etmeli derken..

Nevra Ölçer / Anadolu ve Rumeli Medya

Reklam alanı

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu açık ve net söyledi. Dedi ki, Anayasa’nın değiştirilmesini halkın isteyip istemediğini anlamak için bir referandum yapmak, cevap “evet” çıkarsa 2. bir referandumda halka bu değişikliği onaylayıp onaylamadığını sormanız lazımdır.

Yani, 2 referandum böyle hayati bir konu için yasaya göre şarttır.

Bu laf bu kadar önemli iken bunu Sn. Kanadoğlu dışında kimse dile getirmiyor.

Ayrıca Akp’li hukukçu Sn. Kuzu kendi yazdığı kitabında Ohal döneminde  Anayasa değiştirilemez diye gerekçeleri ile yazmıştır.

Bunlar birinci konu.

 

İkinci olarak ise bazı kişiler bu girişimi kınadıklarını ve bu nedenle oy vermeyeceklerini söylüyorlar.

O zaman:

Sapla samanı ayıralım.

Burada iki değişik konudan bahis olunuyor. Aynı gibi duruyorlar, ama tamamen değişik iki konu bunlar.

Bu referandumun yapılmasının hukuki bir hata olduğu konusu ortadadır. Eğer Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı bu durum Anayasa’ya göre suçtur diyorsa öyledir, ve bu duruma sorumluların hukuki alanda müdahale etmeleri gerekmektedir.

Diğer bir konu ise bir referandumun yapılmakta olduğudur. Bu referandumu oy vermeyerek protesto etmek kimseye bir şey kazandırmaz, çünkü içinden geçtiğimiz sıkıntılı süreçte bu işin hukuki boyutunun nasıl çözümleneceği belirsiz gibi durmaktadır. Buna güvenemeyeceğiniz için gitmeyip protesto etmek, içinde olduğumuz şartlarda istemediğiniz sonucun çıkmasına destek vermek anlamına gelmektedir.

Yani basitçe, geçmesini istemediğin anayasa değişikliği oylamasına gidip “hayır” demezsen, sonuç “hayır” çıkmaz. Bu kadar net.

Hukuki boyutu kim takip edecek konusuna gelince, ilk olarak muhalefet, sonra da hukukçular. Muhalefet seçim sistemini sorgulamıyor, yapılmaması gereken referanduma sesini çıkartmıyor. Ama, daha önce de yazmıştım, halkın beklentilerini kendisine bağlıyor, (tencerenin düdüğü gibi kızgın havanın oradan çıkmasını sağlayarak tencerenin patlamasını önlüyor), ki bu her çeşit sonucu da beraberinde getirecek bir sorumluluk.

Sizce halk ne düşünüyor? Bütün bunları görmüyor mu? Sn. Önkibar bugünkü yazısında (bkz. Haberler) nelerle karşılaşacağımız konusundaki tahminlerini yazmış. Bir okuyun derim.

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.