anadoluverumelimedya.com

Gazprom, Türk şirketlere dava açmaya hazırlanıyor

Kommersant’ın iki ülkede bulunan kaynakları, Gazprom’un yakında mahkemeye başvuracağını ve şirketin belgeleri hazırladığını dile getirdiler. Gazetede yer alan haberde, “Belgeler büyük ihtimalle Stockholm mahkemesine sunulacak. Krizin sebebi 2017 doğalgaz fiyatları” denildi. Akfel Gas, Enerco Enerji, Avrasya gaz, Bosphorus gaz, Shell, Batı Hattı ve Kibar Enerji Gazprom’dan bir yılda ortalama 10 milyar metreküp doğalgaz alıyor. Ayrıca, Botaş şirketine de 17 milyar metreküp gönderiliyor. Gazprom’un fiyatlara zam yapmak istemesine karşılık Türk şirketlerin indirim talebi iki taraf arasındaki uyuşmazlığın temel nedeni.

Reklam alanı

Her ne kadar Gazprom’dan doğalgaz ithal eden Türk şirketlerinin hisselerinin yarısı Gazprom’un elinde olsa da, kayyum atanan Akfel Gaz, Enerco ve Avrasya Gaz’daki bu süreç Rusları rahatsız ediyor. Diğer yandan Türkiye’de doğalgaz talebindeki artış nedeniyle artış talebinin Gazprom tarafından reddedilmesi, ipleri geren bir diğer konu. 2016’da Gazprom’un özel şirketlere sevkiyatları yüzde 10 azaltmıştı.,

Tahkim sürüyor

Rusya’dan kontratlar kapsamında yılda 20 milyar metreküp doğalgaz alan BOTAŞ, Gazprom ile 1 Ocak 2015’ten geçerli olacak şekilde yüzde 10,25’lik indirimde anlaşmış ancak imzalar atılmamıştı. Bunun üzerine Botaş, fiyat indirimi için tahkime gitme kararı almıştı. Gazprom daha önce Türk şirketlerine uyguladığı yüzde 10.25’lik fiyat indirimini, iki ülke arasında ilişkilerin gerilmesiyle geri çekmişti.

cumhuriyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.