anadoluverumelimedya.com

Dışişleri Bakanı açıkladı: Reina saldırganın kimliği belli oldu

Açıklama, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’dan geldi. Çavuşoğlu, “Ortaköy saldırganının kimliği belli, çalışmalar sürüyor” dedi.

Reklam alanı

Dışişleri Bakanı MevlütÇavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

23 Ocak’ta Astana’da müzakereler başlayacak. Siyasi çözüm için çalışmalarımız sürecek. Dış politikamızın temelinde insan var. Bölgesel barışı korumak için çalışmalarımız devam edecek.

“Ankara ve Moskova’da merkez kuruldu”

Rusya ile Türkiye’nin ortak çalışması oldu. Arazide farklı görüşlere sahip muhalifler var. Diğer tarafta Esed rejimi var. Bir de İranlı Şii milisler var. Ateşkesten sonra ihlalleri görüyoruz. Bu ihlalleri, Hizbullah, Şii gruplar ve Esed rejimi yapıyor. Bu ihlalleri takip etmek için iki merkez kurduk. Biri Ankara’da, diğeri Moskova’da. Bu anlaşmaya göre herkes olduğu yerde duracak. Diğer taraftan toprak elde etmeye çalışmayacak. Ama Doğu Guta’da Hizbullah’ın bu amacının olduğunu görüyoruz. Ben Lavrov’u geçen hafta aradım. Taciz ateşleri olabilir ama muhalefet gerçekten şu ana kadar sözünde duruyor. Lavrov ile bugün tekrar görüşeceğiz. Artan ihlalleri durduramazsak, Astana süreci sekteye uğrayabilir. Biz garantör olduk. Moskova’da da İran garantör olarak ortak açıklamaya girdi. O zaman İran’ın bunun gereğini yapması lazım.

Ateşkes süreci

Amerika kesinlikle dışlanmış değil. Kesin bir çözüm için herkesin desteğini almamız gerekiyor. Astana’ya Birleşmiş Milletler katılacak. 23’ünde başlayacak görüşmeler. Tabii ABD’de yeni yönetim göreve geldikten sonra. Lavrov ile ABD’nin de mutlaka burada olması gerektiği konusunda anlaştık, daha doğrusu teyitleştik. Astana’ya, bu sürece katkı sağlayacak herkesi dahil etmemiz lazım. Bugüne kadar ABD’nin önayak olduğu anlaşmalar maalesef uygulanmadı. Rusya ile ABD ateşkes anlaşması yaptı, daha metni görmeden prensip olarak arkasındayız dedik. Biz niye Rusya ile oturduk? Rusya ile bir şey konuştuğunuz zaman, oturuyoruz somut konuşuyoruz. Eyleme döküyoruz biz. İran’la da biz 4 defa görüşme yaptık. Ama ortaya somut bir yol haritası konulmadı. Ben İran’ı suçlamak için söylemiyorum. Ama Ruslarla oturduk anlaştık, uygulamaya başladık. Şimdi herkesin destek vermesi gerekiyor.

cumhuriyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.