anadoluverumelimedya.com

Sanatçılar Girişimi: “Başkanlık sistemi hevesinden vazgeçilmelidir”

Sanatçılar Girişimi, Reina’da 39 kişinin katledilmesiyle sonuçlanan saldırı başta olmak üzere artan kanlı katliamlara yönelik bir bildiri yayımladı. Bildiride, Sanatçılar Girişimi tarafından “Başkanlık sistemi hevesinden vazgeçilmelidir” dedi.

Reklam alanı

“Yaşanmakta olan facia ortamı ve görünen köy” başlıklı bildiri şöyle:

YAŞANMAKTA OLAN FACİA ORTAMI VE GÖRÜNEN KÖY

Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere devlet ve hükümet yöneticilerinin her toplu katliamdan sonra ülkemizin bir terör kuşatması altında olduğunu tekrar etmeleri doğru ve haklıdır.

Fakat asıl yanıtlanması gereken sorular, ülkemizin nasıl bu kaotik çıkmazın içine sokulduğu,söz konusu terör örgütlerinin hangi güçler tarafından yönetildiği ve kınıyoruz,yanıtlarını alacaklar gibi sözden ibaret söylemlerin ötesinde neler yapıldığı ve yapılacağıdır.

Halk bilgeliği bu gibi soruları “görünen köy kılavuz istemez” deyimiyle yanıtlamıştır.

Görünen köy, AKP yönetimi iktidara geldiğinde ülkemiz terörist bir kuşatma altında değilken , esas olarak Doğu bölgelerinde odaklanmış PKK terörü de belli ölçülerde sınırlanmışken bu yönetim tarafından ülkemizin Ortadoğu batağına sürüklendiği; komşu ülkedeki yönetimi devirmek amacıyla Türkiye’nin teröristler için bir yol geçen hanına çevrildiği; emperyalizmin sözüm ona Büyük Ortadoğu projesiyle birlikte bu projenin kuyruğuna takılmış Şam’da namaz kılma türünden fantezilerin de sona erişiyle yaşanmakta olan facialara çanak tutulmuş olmasıdır.

Görevi din konusuyla sınırlı olması gereken Diyanetin bütünüyle siyasetin güdümüne girmiş olması, yeni yıl öncesindeki talihsiz açıklamanın bu kurum ve günümüzdeki yönetimi üzerinde silinmez bir leke olarak kalacağı gerçeği vicdanları kanatmıştır ve kanatmaktadır.

Asıl gerçekler bunlardır.. Batıya meydan okumalar, Putin yönetimini arkalayarak ABD emperyalizmine göstermelik efelenmeler, yirminci yüzyılın ilk büyük emperyalizm karşıtı mücadelesi ve devrimler dizisi olan Kurtuluş Savaşımızı hafife alırcasına ikinci kurtuluş savaşı söylemleri; hedef saptırmaktan, toplumu yanıltmak ve gittikçe sıkılmakta olan cendereyi meşrulaştırmak çabasından başka bir şey değildir.

Aydınlar, sanatçılar olarak görevimiz, bütün bu yalan dolan ve tehdit karşısında ; görünen köyü görünmez kılmak için her türlü medyanın kirli bir araç olarak kullanıldığı utanç verici, işbirlikçi, çanak yalayıcı ağız kalabalığı ortamında, yılmaksızın, geri çekilmeksizin, gerçekleri dile getirmek, görünen köy işte şurada diye göstermekten bir an bile el çekmemektir.

Görünen köy, ülkenin bu kanlı ve kaotik çıkmaza tıkılmasına en baştaki tutumlarıyla yol açan siyasal yönetimin özeleştirisini yapması, başlıca sorumluların siyaset sahnesinden çekilip gitmeleri , toplumsal barışı sağlayacak adımlar atılabilmesi için öncelikle başkanlık sistemi hevesinden vazgeçilerek parlamenter sistemin ve çoğulcu demokrasinin güçlendirilmesidir.

Görünen köy, bu adımlar atılmadıkça günümüz siyasal yönetiminin tutumu ve söylemleriyle faciaların engellenemeyip ancak kısmen ya da tamamen kamunun gözünden saklanmaya çalışılacağı, zaten sınırları boğucu ölçüde daraltılmış olan demokratik hakların bütünüyle despotizme kurban edileceği, sonuçta da bütün bir ülkece dağılıp parçalanmaya, yok oluşa teslim olacağımızdır.

SANATÇILAR GİRİŞİMİ

Edip Akbayram

Onur Akın

Sunay Akın

Üstün Akmen(Her zaman bizimle)

Alaattin Aksoy

Mehmet Aksoy

Muzaffer Akyol

Aytaç Arman

Hayati Asılyazıcı

Semir Aslanyürek

Engin Ayça

Orhan Aydın

Rutkay Aziz

Kürşat Başar

Cezmi Baskın

Bedri Baykam

Nihat Behram

Ataol Behramoğlu

Cahit Berktay

Mustafa Bilgin

Metin Boran

Metin Coşkun

Tuncer Cücenoğlu

İsa Çelik

Nevzat Çelik

Haluk Çetin

Meral Çetinkaya

İsmail Hakkı Demircioğlu

Nuri Dikeç

Erhan Doğan

Atilla Dorsay

Bilgesu Erenus

Mehmet Ergen

Genco Erkal

Altan Erkekli

Erdal Erzincan

Mert Fırat

Müjdat Gezen

Altan Gördüm

Mehmet Güleryüz

Tarık Günersel

Emin İgüs

Levent İnanır

Özdemir İnce

İlhan İrem

Hidayet Karakuş

Bülent Kayabaş

Yıldız Kenter

Erol Keskin

Suna Keskin

Tuğrul Keskin

Arif Keskiner

Mine Kırıkkanat

Kemal Kocatürk

Nuri Kurtcebe

Orhan Kurtuldu

Mustafa Köz

Mustafa Mutlu

Küçük İskender

Safiye Mine Erdurak

Zeynep Oral

Yılmaz Onay

Işıl Özgentürk

Nedim Saban

Pınar Sağ

Vedat Sakman

Sali

Menderes Samancılar

Canan Sezenler

Osman Şahin

Ferhan Şensoy

Burhan Şeşen

Cihat Tamer

Yavuz Top

Gülsen Tuncer

Yaman Tüzcet

Metin Uca

Engin Uludağ

Ersan Uysal

Erkut Uzelli

Hilmi Yarayıcı

Nejat Yavaşoğulları

Işık Yenersu

Ender Yiğit

Hüseyin Yurttaş

Ümit Zileli

Tarık Akan (Her zaman bizimle)

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.