anadoluverumelimedya.com

Batı kaybetti, Esad kazandı

Yaklaşık 6 yıldır devam eden Suriye iç savaşında en kritik aşamalardan biri daha gerçekleşti. 4 yıldır teröristlerin elinde bulunan Halep kenti tamamen Suriye ordusunun kontrolüne geçti. Rusya‘nın Lazkiye yakınlarındaki izleme merkezi, Suriye ordusunun Halep’in yüzde 98’den fazlasını kontrolü altına aldığını açıkladı.

Reklam alanı

Merkezden yapılan açıklamada, “Suriye hükümet güçleri Halep’in doğu kesimlerinde yer alan 11 bölgeyi teröristlerden geri aldı. Böylelikle Halep topraklarının yüzde 98’i hükümetin kontrolü altına girdi. Halep’in doğu kesimlerinde militanların denetiminde olan alansa 3 kilometrekareyi geçmiyor” denildi.

110 binde fazla sivil tahliye edildi

Açıklamada ayrıca, ordu güçlerinin Halep’in doğu kesimlerini denetimi altına almak için operasyon başlatmasından bu yana kentin bu kesimlerinden Rus izleme merkezinde görevli askerler tarafından 44 bin 367’si çocuk olmak üzere 110 bini aşkın sivilin tahliye edildiği kaydedildi.

İzleme merkezinin aktardığına göre, bu süre içerisinde 7 binden fazla sivil de militanların elinden geri alan bölgelerde yer alan evlerine geri dönebildi. Askeri bir kaynak, Suriye ordusunun, cihatçıların Halep’in doğusundaki ‘son kalesini’ ele geçirmek için taarruza geçtiğini aktarmıştı.

Beşar Esad zafer kazandı   

Ordunun teröristlerden geri aldığı bölgede açıklama yapan Suriye Güvenlik Komitesi Direktörü Zayid el Salih, geride kalan isyancıların teslim olmak ya da ölmekten başka şanslarının bulunmadığını söyledi. Suriye resmi ajansı SANA’nın haberine göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da Halep zaferinin ardından Suriye ordusunu başarılarından dolayı tebrik etti.

Öte yandan zaferin yerel televizyon kanallarında ilan edilmesinin ardından Halepliler sokakları doldurdu. Kutlamalara başlayan Halepliler, Suriye Devlet Başkanı Esad ve ordu lehinde sloganlar attı. Ülkenin ikinci büyük kenti olan Halep’in geri alınması üzerine Şam sokaklarında da sevinç gösterileri düzenlendi.

Yenilen ABD şokta!

Suriye’de silahlı gruplara verdiği büyük desteklere rağmen başarısız olan ABD ise şokta. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby Birleşmiş Milletler, ABD ve Rusya yetkililerinin bir araya gelerek Halep’te ateşkesin sağlanması için görüştüğünü ancak bir anlaşmaya varılmadığını kaydetti.

Kirby, ABD tarafından sunulan ateşkes teklifine karşı Rusya’nın bölgeden sivillerin uzaklaştırılmasının birkaç günlüğüne ertelemek istediğini belirterek, “Çok derin bir hayal kırıklığı içerisindeyiz fakat Rusya’nın Halep’te ateşkes sağlanmasına yanaşmamasına şaşırmadık” dedi.

IŞİD Palmira’yı geri aldı haberi yalan çıktı

Suriye’den gelen haberler arasında en dikkat çekici olanlarından biri de tarihi Palmira kentinin yeniden IŞİD’in eline geçtiği yönündeydi. Ancak bu haber de yalanlandı. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Palmira’nın IŞİD tarafından ele geçirildiği yönünde çok sayıda haber aldıklarını belirten ABD Dışişleri Sözcüsü Kirby, Palmira’nın IŞİD’in eline geçtiği yönündeki haberleri doğrulayamam. Saldırıların devam ettiğini biliyoruz” dedi.

Yenimesaj

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.