anadoluverumelimedya.com

Trump, Esad ve çok önemli yeni gelişme

Bülent Esinoğlu / Ulusalkanal

Reklam alanı

Trump’in Amerikan Başkanı seçilmesinin ardından, Amerikan dış siyasetinde önemli değişmeler olacağı belliydi.

Trump’ın “Suriye’de, Esad ve Rusya’nın DAEŞ ile savaşında önlerini açacağım, onlara engel olmayacağım” açıklaması seçim sonrası da tekrarlanınca, Esad durumdan cesaret aldı.

Esad, Portekiz RTP Televizyonuna önemli açıklamalar yapmış. Oda TV ve diğer haber ajanslarının aktardığına göre, Esad Erdoğan için,
“Tamamen hasta bir adamdan söz ediyoruz.. İstikrarlı olmayan, tam anlamıyla megalomanyak bir başkandan söz ediyoruz. Günümüzde değil, Osmanlı döneminde yaşıyor. Gerçeklerden ve yaşananlardan da tamamen uzak..”

TSK’nın Suriye’de bulunması ile ilgili soruyu yanıtlayan Esad, bunun hiçbir devlet tarafından kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.
Bunun dışında, güvenli bölge diye adlandırdığımız Suriye topraklarında olan silahlı varlığın, Türk Ordusu olmadığını Erdoğan’ın ordusu olduğunu ifade ediyor, Esad.

Fırat Kalkanı Harekatından önce ve sonra, Ruslar, Türk tarafına, hep şunu söylediler. Suriye’de bir şey yapacaksanız, Suriye devleti ile koordinasyon içinde yapın.

Türkiye bu koordinasyonu yapmayınca, Ruslar, Türk uçaklarını 24 gün süre ile Suriye üzerinde uçmasına izin vermemişlerdi. Genelkurmay Başkanın Moskova ziyareti sonucunda yeniden açılmıştı.

Anlaşılan odur ki, Esad, Trump’ı da arkasına alınca, kendini, Türkiye’nin Güvenli Bölge Harekatına karşı durabileceğini düşünüyor.

Suriye’de güvenli bölge meselesini daha fazla zorlamamız halinde, ABD, Rusya ve Avrupa’yı karşımızda bulacağız.

2010 yılından bu yana, Amerika Büyük Orta Doğu Projesinin gereği olarak, Suriye devletinin Rejimini ve sınırlarını değiştirmeyi planlamıştı.
Amerika Suriye ile ilgili hedeflerinden geri adım atacağı anlaşılıyor. Geri adımı şimdilik, Trump’a aitmiş gibi görsek te,  bu adım Amerikan devletinin kendi iç dünyasının da bir yansıması oluyor.

Amerikan devletinin ve Amerikan halkının da mecburiyetlerinin olduğunu bize gösteriyor.

Amerika’da, Başkanlık değişimi, 18 Ocakta yapılacak. Amerika’nın Suriye siyasetinin bu tarihten sonra, yürürlüğe gireceğini düşünürsek, Türkiye’nin önünde iki ay gibi bir süre var.

Bu süreyi iyi kullanmamız gerekir. Eski tutumumuzu devam ettirirsek, Rusya ile karşı karşıya gelmemiz işten bile değildir.

Dengeler değişti, Suriye meselesi, Türkiye için yeniden başlıyor.

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.