anadoluverumelimedya.com

Bozdağ’ın Yozgat Barosu’ndan atılması istendi: Meslek suçu işliyor

Adalet Bakanı Bozdağ hakkında imza attığı KHK’ler sebebiyle meslek kurallarına aykırı davrandığı gerekçesiyle Yozgat Barosu’na şikayette bulunuldu.

Reklam alanı

Avukat İsmail Sami Çakmak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında 667 ve 668 Nolu kanun hükmünde kararnamelerin altına imza atarak avukatlık meslek kurallarına aykırı davrandığı gerekçesiyle Yozgat Barosuna şikayette bulundu. Sözkonusu OHAL KHK’lerinin avukatlık mesleğine kısıtlamalar getirdiğini, üstelik hukuk ve insan haklarına darbe anlamına gelecek maddeler içerdiğini belirten Çakmak, Bozdağ’ın baro levhasından silinmesini talep etti. Bozdağ, Meclis Adalet Komisyonunda hukukçu AKP’li komisyon üyeleriyle de ters düşmüştü.

Evrensel’den Cem Gurbetoğlu’nun haberine göre, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL sonrası çıkarılan kanun hükmünde kararnamelere (KHK) ilişkin eleştirilerden biri de avukatlara yönelik kısıtlamalar oldu. Hukukçular, sözkonusu KHK’lerle avukatların müvekkillerini sağlıklı bir şekilde savunamayacaklarına dikkat çekmişlerdi. Özellikle 22 Temmuz 2016 tarihli 667 Nolu KHK ve 25 Temmuz 2016 tarihli 668 Nolu KHK’de yer alan hükümlerin avukatlık mesleğine tecavüz anlamına gelecek hükümler getirdiği ifade edilmişti.

ULUSLARARASI MEVZUATA AYKIRI

Sözkonusu KHK’lerde Bakanlar Kurulu üyeleriyle birlikte Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da imzası bulunuyor. Bakan Bozdağ halen Yozgat Barosuna kayıtlı. Avukat İsmail Sami Çakmak, Bakan Bozdağ’ın bu KHK’lere imza atarak Avukatlık Yasası’na ve avukatlık meslek kurallarına aykırı davrandığını belirterek, Baro levhasından silinmesi talebiyle Yozgat Barosuna şikayette bulundu.

Çakmak şikayet dilekçesinde, OHAL KHK’lerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Anayasa, TCK, CMK ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına aykırı birçok hüküm içerdiğini, aynı zamanda Avukatlık Yasası ve meslek kuralları ile Havana kuralları ve Avrupa Konseyi Avukatlık Mesleğinin İcrasındaki Özgürlükler hakkındaki 9 Nolu tavsiye kararı gibi avukat haklarına ilişkin uluslararası mevzuata apaçık aykırı olduğunu ifade etti.

‘BİR AVUKATIN BUNLARA İMZA ATMASI KABUL EDİLEMEZ’

Çakmak, 667 ve 668 Nolu KHK’ler ile;
– Avukat müvekkil görüşmelerine gardiyan/nöbetçi veya görüş yerindeki herhangi bir hazır olanın müdahale edebileceğinin,
– Avukatın bürosunun savcı olmadan dahi kolluk tarafından basılıp aranabileceğinin
– Avukatın her türlü evrakına el konabileceğinin,
– Avukatın görevini yapmaktan men edilebileceğinin,
– Avukatların savcılıkta veya mahkemede dosya incelemesinin engellenebileceğinin altını çizdi.

Şu an uygulanmakta olan bu hükümlerin sonraki KHK’ler ile pekiştirildiğini belirten Çakmak, “Bu OHAL KHK’lerinin her biri hukuka demokrasiye, bilime, insan hak ve özgürlüklerine birer darbedir. Savunma mesleğine ve savunmanın kapsamına, yukarıda özetlemeye çalıştığımız kısıtlamaların, el atmaların gerçekleştirilmesinde bir avukatın rol alması, üstelik etkili ve yetkili bir biçimde rol alması düşünülemez ve kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

‘MESLEK SUÇU İŞLİYOR’

“Avukatlık bir kamu hizmetidir. Yasalara saygılı olmak ve yasaların amacı doğrultusunda hareket etmek avukatların öncelikli görev ve yükümlülükleri içerisindedir” diyen Çakmak, Bakan Bozdağ’ın barodan çıkarılmasını talebini şöyle ifade etti: “Avukatlığın en temel ilkelerinden biri ve olmazsa olmazı, avukatlık onurunu düzen ve gelenekleri ile itibarını korumak, mesleğin amaç ve gereklerine uygun olarak yerine getirilmesini sağlamaktır. Baronuz levhasında Baro Sicili 3558 kayıtlı olan avukat Bekir Bozdağ’ın aynı zamanda yürütmenin bir yetkilisi olarak katkı verdiği ve gerçekleştirdiği sözkonusu eylemleri Avukatlık meslek kuralları ile avukat nitelikleri ile bağdaşmayan türden, meslek suçu oluşturan türden eylemlerdir”.

Çakmak, “Bozdağ’ın Baro levhasına kaydının devamı, hukuka ve yasaya aykırılıklara, KHK içerik ve hükümlerine Barodan önceden izin vermekte olduğu, göz yummakta olduğu gibi sonuçlara, algılamalara yol açacağı açıktır. Belirttiğim ve resen gözününe alınacak nedenlerle Baro levhanıza kayıtlı Av. Bekir Bozdağ’ın Baronuz levhanızdan silinmesini diler ve isterim” dedi.

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.