anadoluverumelimedya.com

‘İran, Erdoğan’ın bölgede ‘kendi tek kişilik oyununa’ izin vermeyecek’

İran İslam Cumhuriyeti’nin dini lideri Ali Hamaney’e yakınlığıyla bilinen “Kayhan” gazetesinin başyazısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın IŞİD ve El Nusra üzerinden bölgede denetim kazanmaya çalıştığı savunuldu. Türkiye ve Erdoğan’a yönelik sert eleştirilerin yer aldığı gazete yazısında, İran’ın, bölgede Erdoğan’ın ‘kendi tek kişilik oyununu’ oynamasına izin vermeyeceği söyleniyor.

Reklam alanı

Gazete Karınca’da Çevirmenler Meclisi tarafından çevrilen “Kayhan” gazetesinin 26 Ekim 2016 tarihli baş makalesini İran’ın Türkiye karşısındaki jeopolitik üstünlüğüne ve IŞİD’in Musul yenilgisi sonrası iki ülke arasında ortaya çıkması kuvvetle muhtemel olan askeri çatışmada İran’ın ‘kaçınılmaz zaferine’ ayırdı.

“Erdoğan’ın Güvenlik Hayallerinin Sonuçları” başlığıyla çıkan yazıda, komşu ülkeleriyle olumlu ilişkilere ve dostane sınırlara, dolayısıyla bu ülkeler üzerinde olumlu etkilere sahip olan İran’ın aksine, Türkiye’nin kendi komşu ülkeleri hakkında etkili bir stratejisi olmadığı ve bu ülkelerle düşmanca ilişkileri olduğu anlatılıyor.

Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran’ın bölgedeki başarısının sırrının sahip olduğu ideoloji ve vekillerinden gelen yardımlar olduğunu fark etti. Bu vekiller ise Lübnan’da Hizbullah, Gazze’de İslami Cihat, Irak’ta Badr, Yemen’de Ansarullah gibi, İran’ın “faydalı devrimci örgütler” dediği yapılar.

Gazete, ‘bu başarıyı taklit etmek adına’ Erdoğan’ın Irak’ta IŞİD ve Suriye’de El Nusra Cephesi gibi Sünni terör örgütlerini, radikal ideolojileriyle birlikte kullanarak bölgede denetim kazanmaya çalıştığını savunuyor.

Gazeteye göre İran, IŞİD’i yenilgiye uğratarak Erdoğan’ın planlarını bozdu ve Erdoğan, Suriye ve Irak sınırları içerisindeki kimi bölgelerde doğrudan denetim sağlayarak hasarı en aza indirmeye çalışıyor.

Ne var ki gazete, İran’ın, kendi etki alanı olarak gördüğü bu bölgede Erdoğan’ın ‘kendi tek kişilik oyununu’ oynamasına izin vermeyeceğini söylüyor.

Kayhan’ın Türkiye’ye yönelttiği tehditkâr ifadelere rağmen, aralarında İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehghan’ın ve Hamaney’in gözde danışmanı Ali Ekber Velayati’nin de bulunduğu yetkililer, İran’ın hiçbir komşu ülkesine savaş ilan etmediğinin ve etmeyeceğinin altını çiziyor.

Öyle ki İran’ın Bağdat ve Ankara arasında askeri bir çatışmayı engellemek için arabulucu rolü oynamaya dahi gönüllü olduğu, İran’ın Sünni dünyası ile karşı karşıya gelmekten endişe duyacağını belirtiliyor.

siyasihaber3

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.