anadoluverumelimedya.com

Almanya ve İsveç’ten HDP hamlesi

HDP’ye yönelik operasyonların ardından Almanya’dan öneli adım. Alman Dışişleri Bakanlığı, konuyu görüşmek üzere Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği Maslahatgüzergahını dışişleri konutuna çağırdı. Hiç kimsenin Türkiye’nin terör ve darbeyle mücadele etmesini tartışmadığı kaydedilen Dışişlerinden yapılan açıklamada, “Ancak bu, politik muhalefetin susturulması ve demir parmaklıklar arkasına atma gerekçesi olamaz” denildi.

İki ülke arasındaki tarihi ve dostane ilişkiler nedeniyle susmanın doğru olmayacağına vurgu yapılan açıklamada, bu nedenle Türk hükümetinin tutumu konusunda bilgiye ihtiyaç duyulduğu dile getirildi.

Reklam alanı

İSVEÇ DIŞİŞLERİ DE ÇAĞIRDI

Almanya’nın ardından Türkiye’nin Stockholm maslahatgüzarı da İsveç Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Gün içinde de İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström hükümetin resmi internet sayfasında yaptığı açıklamada Türkiye’deki son gelişmelerden İsveç’in kaygısını dile getirmişti.

Diğer yandan İsveç’in ana muhalefetteki Moderat Parti Dış politika sözcüsü Karin Enström Diyarbakır’daki terör saldırısını kınayıp HDP’li politikacıların gözaltı ve tutuklanmaları üzerine endişelerini dile getirdi.

“TÜRKİYE ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE DİKTATÖRLÜĞE GİDİYOR”

İsveç Hükümeti’ni dışardan destekleyen Sol Parti Genel Başkanı Jonas Sjöstedt te çok sert bir açıklama yaparak, “Türkiye çok hızlı bir şekilde diktatörlüğe gidiyor” dedi.

KOPENHANG BÜYÜKLEÇİSİ DANİMARKA DIŞİŞLERİ’NE ÇAĞRILDI

Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez HDP operasyonu ile ilgili Danimarka Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen Danimarka Radyosu’nun konu ile ilgili sorularını yanıtlarken, “HDP’nin liderlerinin dün gece gözaltına alındığı ve bugünkü tutuklanmalarına ilişkin gelişmeler çok sorunlu. Bu nedenle biz de Türkiye Büyükelçisi’ni, endişelerimizi ifade etmek ve dün aksam neler olduğu konusunda açıklama istemek üzere çağırdık” dedi.
Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, “Bu gelişmeler, Türkiye ve Danimarka arasındaki yakın işbirliğinin sürdürülmesini giderek zorlaştırıyor. Darbe girişiminden sonra gelişen tepkiler, herhangi birinin kabul edebileceği sınırları aşıyor. Darbe girişiminden sonra elbette bir yasal hesaplaşma olmalıydı; ancak bugüne kadar yaşananlar çok kaygı verici” diye konuştu.

NORVEÇ BÜYÜKELÇİSİ NORVEÇ DIŞİŞLERİ’NE ÇAĞIRILDI
Türkiye’nin Norveç Büyükelçisi Esat Şafak Göktürk, HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerinin göz altına alınması ve tutuklanması ile ilgili Norveç Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brenda yaptığı basın açıklamasında, “Bu dramatik ve olumsuz bir gelişmedir. Türkiye’nin kendi topraklarında terörizmle mücadele hakkını tabii ki tanıyoruz; ancak, bu ağızların kapatılmasını veya muhalefetteki siyasetçilerin tutuklanmasını haklı göstermez” dedi.
Diyarbakır’da bugün gerçekleşen saldırıyı da kınayan Borge Brenda, İsveçli mevkidaşı Margot Wallström gibi, güneydoğudaki çatışmaların son bulması için diyalog ortamına geri dönülmesini istedi.
cumhuriyet
About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.