anadoluverumelimedya.com

AP Başkanı’ndan ‘HDP’ açıklaması: Korkunç bir işaret

HDP’ye yönelik gerçekleştirilen operasyona Avrupa’dan art arda tepkiler yükseldi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz yazılı açıklamasında gelişmelerin Türkiye’de siyasi çoğulculuğun daha da kötüye gittiğine dair sinyal olduğunu belirterek şunları söyledi:

Reklam alanı

“Selehattin Demirtaş ve Figen Yeksekdağ ve HDP’nin diğer üyeleri Türk toplamunun meşru ve demokratik yollarla seçilmiş temsilcileridir. HDP, TBMM’deki en büyük 3. gruptur. Selahttin Demirtaş’la birçok defa bir araya geldim. Barış sürecinden yanadır, şiddete karşıdır. Siyasi diyalog ve hukukun üstünlüğüne bağlıdır. Onunla Eylül ayındaki son görüşmemizde bir sonraki gözaltına alınacak kişinin kendisi olmasından korkuyordu”

Üst düzeyli gözaltılar için HDP’li seçilmiş temsilcilere yönelilk kısıtlamaların devamı olduğunu belirten Schulz şöyle devam etti: “Türk yetkililer Türkiye’yi sadece demokrasiden uzaklaştırmıyor. Aynı zamanda kendi değerlerine normlarına ve kurallarına da arkalarını dönerek AB Türkiye ilişkilerini askıya alıyorlar. ”

Schulz, Türkiye’deki siyasi parti liderleri ile de temasta olduğunu belirterek “Bu durumlara acil olarak değinilmeli, Türkiye, AB’ye aday bir ülkedir ve gümrük birliğinin üyesidir. Hükümetin tutumu AB ile Türkiye arasında sürdürülebilir bir ilişkiyi ve Türkiye’nin demotratik değerlere ve Avrupa eğilimini şüpheli hale getirmektidir,” dedi.

AB DIŞ İLİŞKİLER KONSEYİ ÜYESİ: ENDİŞE VERİCİ

İsveç eski Başbakan ve Dışişleri Bakanlarından AB Dış İlişkiler Konseyi üyesi Carl Bildt, HDP’li siyasetçilerin gözaltına alınmalarını, “Endişe verici” olarak nitelendirdi. Twitter hesabından paylaşımda bulunan Carl Bildt, “Birçokları, HDP liderlerinin gözaltına alınmasının, Kürt sorununda daha da bozulmalara yol açacağı endişesini taşıyor” uyarısında bulundu.

AVRUPA KONSEYİ’NDEN TEPKİ

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland adına sözcüsü Daniel Höltgen açıklama yaptı. Höltgen, “Avrupa Konseyi, Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa Konseyi İnsan Hakları Sözleşmesi’nin muhafızıdır. Genel Sekreter Türk liderlerle bu gelişmeleri görüşmeyi sorumluluğu olarak görür ki şu anda da uygun kanallardan bu süreci sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

cumhuriyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.