anadoluverumelimedya.com

HAZİRAN: Saltanata geçit yok! Başkanlığa hayır

Birleşik Haziran Hareketi, saltanatın kaldırılmasının yıldönümünde yaptığı basın toplantısıyla “Tek adam diktasının ülkemizi teslim almasına izin vermeyeceğiz” diyerek başkanlık sistemine karşı mücadele edeceğini duyurdu.

Reklam alanı

“Başkanlık, Türkiye’ye özgü bir diktatörlükten başka bir şey değildir. Tıpkı 1930’ların Almanya’sında olduğu gibi, Führer’in sözünün kanun olduğu bir toplum yaratılmak istenmektedir” denilen açıklamada “Laikliğin, eşitliğin, özgürlüğün, kardeşliğin ve barışın hakim olduğu bir ülke için hep birlikte direneceğiz” vurgusu yapıldı.

 

Önder Babat Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamayı Haziran Hareketi adına Canan Kaftancıoğlu okudu. Açıklamada Deniz Demirdöğen, Erkan Baş ve Merdan Yanardağ da HAZİRAN’ı temsilen hazır bulundu.

Basın toplantısına çok sayıda demokratik kitle ve meslek örgütü temsilcisi ile gazeteci katıldı.

Açıklamanın okunmasının ardından Merdan Yanardağ ve Erkan Baş birer konuşma yaparak “saltanatın kaldırılışının yıldönümünde Haziran’ın üstüne düşeni yaptığını ve başkanlık karşıtı kampanyayı başlattığını” belirttiler. Haziran yürütme kurulu üyeleri, Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyonu savuşturmak için de tüm mücadele olanaklarının zorlanması gerektiğini kaydetti.

HAZİRAN’ın açıklaması şöyle:

 

“AKP iktidarının başkanlık projesi Türkiye’yi adım adım uçuruma sürükleyen bir siyaset biçimine dönüştü. Saray, Gezi İsyanı ve sonrasında muhalefetin yükseldiği, başkanlık hedefinden uzaklaştığı her dönemde şiddet araçları vasıtasıyla siyasal alana ağır müdahalelerde bulundu. Bağnaz bir dinsellik ve koyu bir milliyetçilik eşliğinde devam eden Saray müdahaleleri, toplumsal kutuplaştırmayı daha da derinleştirdi” denilen açık

2010 Anayasa Referandumundan itibaren yasama ve yargı erklerini yürütmeye, 1 Kasım seçimlerinden sonra yürütme erkini de Saray’a tabi kılan AKP iktidarı, başkanlık için ideal bir iklim yaratmaya çalışıyor. Siyasetçilere, gazetecilere, akademisyenlere, öğretmenlere, işçilere yönelik baskı ve tutuklamalara her gün bir yenisi ekleniyor.

15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrası ilan edilen OHAL süreci AKP’nin mıntıka temizliğinin son aşamasıdır. Meclis’in etkisizleştirildiği, MHP’nin yedeklendiği bu dönem, AKP’ye, neoliberal muhafazakar tekçi iktidarını güçlendirecek bir fırsat sunmuştur.

Recep Tayyip Erdoğan, 12 Eylül faşist darbesinin ilerleyen günlerinde darbeci Kenan Evren’in sıkıyönetim koşulları altında ülkeyi götürdüğü oylamaya benzer bir hamleyle olağanüstü hal koşullarında başkanlık seçimine gitmeyi amaçlamaktadır.

Attığı her adımı Türk-İslam sentezi doğrultusunda kurgulayan AKP Saray Rejimi, Başkanlık adı altında bir çete devleti örgütlemeyi, keyfiyetin ve yandaşlığın hüküm sürdüğü, farklı ses ve renklerden arındırılmış bir “Yeni Türkiye” kurmayı hedeflemektedir.

Başkanlık, Türkiye’ye özgü bir diktatörlükten başka bir şey değildir. Tıpkı1930’ların Almanya’sında olduğu gibi, Führer’in sözünün kanun olduğu bir toplum yaratılmak istenmektedir.

Başkanlık, Hitlerleşme sürecinin tamamlanmasına yönelik bir hamledir. Başkanlık, fiili şeriatı kurumsallaştırmaktan başka bir şey değildir. Başkanlık, Saltanat-Hilafet ilanıdır.

Yakın tarih ne Padişahlar ne Führerler ne Duceler gördü. Sonunda hepsi yıkılıp gittiler.

Saltanatın kaldırılışının yıldönümünde, buradan bir kez daha ilan ediyoruz ki:

Gün yan yana gelme günüdür. Meydanlarda, sokaklarda omuz omuza durma günüdür.

Bizim bu ülkenin devrimci birikimine, insanlığın evrensel değerlerine olan inancımız tamdır.

Tüm engellemelere, tüm zorbalıklara rağmen yan yana gelip omuz omuza duracağız!

Laikliğin, eşitliğin, özgürlüğün, kardeşliğin ve barışın hakim olduğu bir ülke için hep birlikte direneceğiz!

Tek adam diktasının ülkemizi teslim almasına izin vermeyeceğiz!

Birleşik Haziran Hareketi olarak; Türkiyenin tüm ilerici güçlerini, emekçi halkımızı saltanat ve hilafet özlemcilerine, Hitler özentilerine karşı hep birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz!

Birleşik HAZİRAN Hareketi”

***

Güçlü olan biziz
Açıklamanın okunmasının sonrasında HTKP Genel Başkanı Erkan Baş ve gazeteci Merdan Yanardağ konuştu. Ardından toplantıya katılanlar söz aldı. BirGün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, başkanlık girişimine karşı güçlü bir kampanyanın örgütlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “AKP bugün bütün muhalefeti topyekün ezme ve yok etme ardından da başkanlık sistemini inşa etme amacı güdüyor. Başkanlık dediğimiz, sultanlık gibi bir yönetimdir. Bu korku imparatorluğunu yıkmak için saltanata geçit yok kampanyasını büyütmeliyiz. Çok kritik bir dönemdeyiz ve buna uygun şekilde hareket etmeliyiz. Güçlü olan biziz, zayıf olan onlar” dedi.

Eğitim Sen 5 nolu Şube Başkanı Mehmet Aydoğan başkanlığa karşı çıkmanın eğitimi savunma açısında da son derece önemli olduğunun altını çizdi. Aydoğan, “Faşist rejim eğitimle çok uğraşıyor çünkü eğitim konusu çok değerli. Gerici yönetimlerini ancak bilimsel anlayışa karşı çıkarak, ilerici eğitimi yok ederek toplumun bilincinde meşrulaştırabilirler. Hem ülkenin hem de toplumun geleceği bu mücadeleye bağlı” diye konuştu.

Direnenler HAZİRAN saflarına
İstanbul Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Yeşil ise şöyle konuştu: “Böyle bir gidişata karşı birilerinin çıkıp dur demesi gerekiyor. Haziran da bunu diyor. Çok anlamlı bir çağrı. Direnen herkesi Haziran saflarına çağırıyorum.”

***

20 Kasım’da miting

“Saltanata geçit yok” kampanyasının duyurusunu yapan Haziran Hareketi, kampanya kapsamında 20 Kasım günü bir miting gerçekleştirecek. Kampanyayla ilgili basın toplantısında eylemle ilgili bilgi veren Haziran Hareketi İstanbul Yürütmesi’nden Deniz Demirdöğen, İstanbul’da büyük bir miting planladıklarını, önümüzdeki günlerde de yer ve saat bilgilerinin kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.