anadoluverumelimedya.com

ABD, kesilen PKK koridorunu güneyden birleştirmek istiyor

Türk Silahlı Kuvvetleri, Amerika’nın PKK koridorunu bir an önce berteraf etmek için PYD/PKK’ya yönelik operasyonları arttırdı. TSK’nın Cerablus-Mare hattına girmesine karşılık Amerika plan değiştirdi. Amerika, Mare’den tamamlanamayan koridoru El Bab üzerinden birleştirmek istiyor.

Reklam alanı

Ankara ise bu planı bozmak için Afrin’e müdahale planları yapıyor. Konuyla ilgili Genelkurmay Karargâhı’nda kritik bir toplantı yapıldı. Hürriyet gazetesinin haberine göre toplantıya Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Ümit Yalçın ve istihbarat yetkilileri katıldı. Afrin, El Bab, Menbiç ve Rakka’nın Türkiye denetimindeki ÖSO’nun kontrolüne geçmesi için atılacak adımlar konuşuldu.

Koridorun temizlenmesi için bu hattın TSK destekli ÖSO denetimine geçmesi gerekiyor. Menbiç ve Afrin PYD, El Bab ve Rakka ise IŞİD kontrolünde.

İlk hedef Afrin. Bölge, Kilis’ten Hatay’ın Kırıkhan ilçesine kadar olan sınırın doğusunda bulunuyor. Afrin, omurgasını PKK’nın oluşturduğu “Suriye Demokratik Güçleri” adlı çatı örgütün kontrolü altında. Bölgede Amerikan Özel Kuvvetleri’nden de askerler var.

Türkiye ile ABD arasındaki görüşmelerde ABD yönetimi, Türkiye’nin ya da Türkiye destekli ÖSO militanlarının Afrin’e müdahalesine karşı çıktı. Ancak Ankara Amanoslar’daki PKK saldırıları ve Afrin bölgesinden Türkiye topraklarına yönelik havan saldırılarına karşı “sınır ötesi” müdahalede bulunacağını Washington’a bildirdi.

Kritik hedeflerden biri de El Bab. Şam yönetimi ÖSO’nun El Bab’a ilerlemesini istemiyor. Ankara ise bu noktada Rusya’ya odaklanıyor. Hükümet, Moskova’nın Esad’ı El Bab konusunda ikna etmesini istiyor.

Türkiye, PYD’nin Menbiç’e ilerlemesini “kırmızı çizgi” ilan etmişti. Ancak PYD, “Suriye Demokratik Güçleri” adı altında Menbiç’e girdi. Amerika ise “PYD geri çekilecek” sözünü tutmadı. Türk Silahlı Kuvvetleri de Menbiç’e inerek hem PYD’yi temizlemek hem de Rakka operasyonu için hazırlık yapmak istiyor.

Ve IŞİD’in “başkent” olarak gördüğü Rakka da kritik önemde. Rakka’nın alınması konusunda Amerika PYD ile birlikte hareket edeceğini açıkça bildirdi. Ankra ise terör örgütlerinin bu operasyonda kullanılmasını “kabul edilemez” bulunuyor. “Türkiye PYD/YPG varsa biz yokuz” tavrını ABD’ye açıkça iletti.

ulusalkanal.com.tr

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.