anadoluverumelimedya.com

Çanakkale geçilmez Binali!

Adil Hacıömeroğlu / Ulusalkanal

Reklam alanı

Başbakan Binali Yıldırım, yapımı düşünülen Çanakkale Boğazı köprüsü ile ilgili açıklamalar yaptı dün. Açıklamasında söylediği sözler çok ilginç.

Binali Yıldırım: “Çanakkale geçilmez, tarihte kaldı. Çanakkale geçilir, her türlü geçilir hale geliyor. Denizden geçiliyor, havadan geçiliyor, şimdi karadan da geçilmiş olacak.” demekte. Binali Yıldırım, bu sözlerle espri mi yaptı, yoksa bilinçaltındakileri mi açığa vurdu? Bu sorunun yanıtını kesin olarak bilmiyoruz. Kesin olarak bildiğimiz bir şey var.

Başbakan dâhil, AKP’li yöneticilerin neredeyse hapsinde tarih bilgisi, tarih bilinci ve tarihe doğru bakış açısı yok! Özellikle yakın tarih konusunda zırcahil olduklarını söyleyebiliriz. Zaten Osmanlı öncesi tarih, ilgi alanlarında değil. Çok bildiklerini sandıkları Osmanlı tarihi konusunda da söylencelerin, hayallerin dışında bir bilgileri yok! Söylenceler ve hayallerin de bilgi olmadığını, bilimsel değerinin bulunmadığını söyleyelim.

“Çanakkale geçilmez!” sözünün kaynağı nedir Binali? Bunu düşündün mü hiç? Anımsatayım da bil o zaman… Birinci Dünya Savaşı’nda İngiltere ve Fransa önce denizden saldırdılar Çanakkale’ye. Kahraman askerlerimiz buna izin vermediler. Ardında kara harekâtına girişti İngiltere ve Fransa. Hem de sömürgelerinden getirdikleri askerlerle… Kimler yoktu ki… Senegalliler, Anzaklar, Hintliler, Gurkalar… Dünyanın en kanlı ve sert çarpışmaları yapıldı Çanakkale’de. Kahraman Mehmetçik göğsünü siper etti ve Çanakkale geçilmedi.

“Ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum.” diyen Türk tarihinin en büyük kahramanı Mustafa Kemal Atatürk vardı Çanakkale’de. Atatürk, bu savaşın kahraman komutanı oldu. Türk Milleti’nin gönlünde yer etti. Milletin gönlünde büyüdü, büyüdü, büyüdü; gökyüzüne ağdı, yıldız oldu. Gökyüzünde parladı. Parladıkça büyüdü. Milletin tümünün ışığı oldu, yurt topraklarını aydınlattı. O yıldız, Kurtuluş Savaşı’nın öncüsü oldu.

Çanakkale, Türkiye’nin kapısıdır. O kapı, ne kadar sağlam olursa, ne kadar iyi savunulursa ülkemiz o denli güven içinde yaşar. “Çanakkale geçilmez!” sözü düşmana karşı anlam bulmuş, söylenmiş bir söz. Bu söz, bir kahramanlık destanının özetidir. Türkiye’yi yöneten birinin, bu gerçeği görmemesi ya da bilmemesi olanaklı mıdır? Türk Milletinin övünç kaynağı olan bir gerçeğin espri konusu yapılması anlaşılır bir durum mudur? Milletin değerleriyle dalga geçmek, bir başbakana yakışır mı?

Ey Binali, sen güya espri yapıyorsun öyle mi? Espri, bir zekâ işidir. Bilgi, birikim ister. Espri yapayım derken bilgisizliğinin çırılçıplak ortaya çıktığının farkında mısın?

AKP’liler Çanakkale’yi bir türlü benimseyemediler. Niye mi? Çünkü Atatürk’ün doğduğu yerdir Çanakkale. Atatürk’ü benimsemeyen bir zihniyet, gider Çanakkale Savaşı’na İngiliz ve Fransız gözlükleriyle bakar. Kılavuzları olan akıl hastası sözde tarihçinin Kurtuluş Savaşı’na baktığı gibi. Eeee, ne diyelim? Kılavuzu kargaysa…

Bak Binali, “Çanakkale geçilmez!” diyoruz milletçe. Hem bir kez değil, bin kez de değil… Soluk aldığımız her saniye göğsümüz kabararak haykırıyoruz: Çanakkale geçilmez. Anladın mı?

görsel: anadolugazetesi.net

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.