anadoluverumelimedya.com

MEB’in ‘proje okul’ dayatmasına öğretmenlerden yanıt: Tayinler hukuksuz, gitmiyoruz

Serbay Mansuroğlu – Fulya Altınyay

Reklam alanı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, (MEB) 2014 yılında çıkarılan kararname ile Türkiye’deki 155 okulu ‘proje okul’ kapsamına alması ve darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hâl (OHAL) uygulaması kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile öğretmenlerin görev yerlerinin değiştirilmesine yönelik tepkiler sürerken, öğretmenlere de tayinleri tebliğ edilmeye başladı.

İstanbul’da ‘proje okul’ ilan edilen bazı okullardaki öğretmenlere tayinleri tebliğ edildi. Ancak öğretmenler yeni görev yerlerinde göreve başlamayacaklarını belirtti.

İtirazlara cevap yok
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, proje okullardaki öğretmenlere tayinleriyle ilgili kararnameyi tebliğ etti. Okullarına giden öğretmenler tayinleriyle ilgili tebliği aldı. Ancak yeni görev yerlerine gitmeyen öğretmenler yaptıkları itirazlara cevap alamadıklarını ifade etti.

Tebliğlerin ardından İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde oluşturulan komisyona dilekçe yazan öğretmenler, iki nedenle yeni görev yerlerine gitmeyeceklerini ifade etti. Birinci sebep olarak daha önce yapılan itirazlara verilmeyen yanıt, ikinci gerekçe olarak tayinlerin hukuksuz ve bir gerekçeye dayandırılmaması gösterildi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde oluşturulan komisyonun ise öğretmenlerin itirazlarını değerlendirdiği öğrenildi. Komisyonun itirazları karara bağladıktan sonra öğretmenlere yeniden tebliğde bulunacağı kaydedildi. Öğretmenlerle ilgili tayin sorunu çözülmediği için bu okullarda okuyan öğrencilerin bazı dersleri boş geçmeye devam ediyor.

‘Öğretmenlerimize her koşulda sahip çıkacağız’
‘Proje okul’ kapsamındaki Cağaloğlu Anadolu Lisesi (CAL) öğrencileri de öğretmenlerinin başka okullara sürgün edilmesine tepki göstermeye devam ediyor. Bir bildiri yayımlayarak isyanlarını dile getiren ve MEB’in öğretmenlerine karşı başlattığı uygulamayı protesto eden CAL öğrencileri, “Bizi her koşulda koruyan öğretmenlerimize, bizler de her koşulda sahip çıkacağız. Cağaloğlu Anadolu Lisesi hiçbir fikrin ya da kişinin yönlendirebileceği bir lise olmamış, aksine her zaman kendi ideallerini korumuştur. İşte bu nedenledir ki hiçbir zaman proje olmamıştır” ifadelerini kullandı.

Öğrenci velileri ve okulun mezunları ise Twitter üzerinden oluşturdukları etkinlikle, okullarına sahip çıkacaklarını ifade etti. Etkinlik kapsamında veliler ve mezunlar, yarın saat 15.10’da Cağaloğlu Anadolu Lisesi önünde “Projeniz değiliz” diyenleri birlikte aşure yemeğe davet etti.

***

Proje okul ve imam hatip protestosunda liselilere gözaltı
‘Proje okul’ uygulamasına yönelik tepkiler devam ediyor. İstanbul Kadıköy’de ‘proje okul’ uygulamasını ve imam hatip dayatmasını protesto eden öğrenciler polis ve TOMA’larla ‘karşılandı.’ “Proje okul ve imam hatip dayatmasına hayır” pankartı açan 2 lise öğrencisi polis tarafından gözaltına alındı. Milli Eğitim Bakanlığı önünde de “Proje okul ve imam hatip dayatmasına hayır” yazılı pankart açan iki liseli polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

***

Velilerden uygulama durdurulsun talebi

DHA’da yer alan haberde, Kadıköy Anadolu Lisesi’nde çocuğu okuyan Gürsel Taşan, proje okullarıyla yapılmak istenilen ne olduğunu halen anlayamadıklarını belirterek, “Sesimizi duyurabilmek için okul okul geziyoruz; belki elimizden birşey gelir diye. Bu okulların tarihiyle, geleceğiyle oynanmamasını istiyoruz. Çocuklarımız bu okulları büyük çabalar ile giriyor. Bu çabalarıyla oynanmamasını istiyoruz” diye konuştu.

Gülsüm Öner Yetkin ise, “Biz anne-babalar olarak çocuklarımız için çırpınıyoruz. Onlara eğitimden başka verebileceğimiz hiçbir şey yok. Lütfen bu projeden geri dönsünler. Anayasa Mahkemesi bu projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı versin” ifadelerini kullandı.

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.