anadoluverumelimedya.com

Anıtkabir’in statüsü düşürüldü

Anıtkabir’deki çocuk parkından sonra, şimdi de halı saha tartışma konusu oldu. Anıtkabir’deki halı sahaya ciddi tepkiler yükselirken, CHP kaldırılması için Hulusi Akar’a 3 gün süre verdi. Odatv’ye konuşan askeri kaynaklar ise; halı sahanın Anıtkabir SİT alanının içerisinde yer almadığını, Anıtkabir’de görev yapan askerlerin spor yapması için inşa edildiğini belirtti.

Reklam alanı

ERKEN EMEKLİ ETTİLER

Aynı askeri kaynaklara göre, Anıtkabir’de asıl konuşulması gereken halı saha değil.

Şöyle ki…

Yakın zamana kadar, Anıtkabir Komutanlığı’na Albay rütbesinde olanlar atanıyor, o albaylar da sonrasında general oluyordu. Bu gelenek 2015 Yüksek Askeri Şura’sında (YAŞ) bozuldu. Anıtkabir’in eski Komutanı Albay Muzaffer Taytay emekliye sevk edildi. Anıtkabir Komutanlığı görevini devralan Piyade Albay Nezih Aşıcı da generalliğe yükseltilmedi ve emekliliğine daha 3 yıl varken 2016 YAŞ kararlarıyla emekli edildi.

“ANITKABİR’İN STATÜSÜNÜ DEĞİŞTİRİYOR”

Albay Aşıcı’nın emekli edilmesinin ardından, -geleneğin aksine- Anıtkabir Komutanlığı’na bu sefer bir Yarbay atandı. 2016 YAŞ kararının ardından Anıtkabir Komutanlığı’nın başına Piyade Yarbay Ali İhsan Kavras getirildi. Yarbay Kavras, Binbaşı’lıktan Yarbay’lığa da yeni yükseltilmişti.

Odatv’nin konuştuğu askeri kaynaklar, bugüne kadar Anıtkabir Komutanlığı’na Kıdemli Albay’ların atandığını belirterek “Binbaşılıktan Yarbaylığa yeni terfi etmiş birinin Anıtkabir Komutanlığı’na atanması, Anıtkabir’in statüsünü bir nevi düşürüyor” ifadelerini kullandı. Aynı kaynaklar Anıtkabir’de esas tartışmanın bu olması gerektiğini ileri sürüyor.

“CUMHURİYETLE HESAPLAŞMA ARACI HALİNE GELMİŞTİR”

Ayrıca Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan da askeri kaynaklarla yaptığı görüşmesini kendi sosyal medya hesabından paylaştı. Karakuş “Anıtkabir Komutanı ile görüştük. Sahanın yeni yapılmadığını ifade etti. Biz zamanını tartışmıyoruz. Böylesine simgesel bir anıt yerleşkesine halı saha yapılmaz dedik. Yanlışsa kaldırılır dedi. Yanlış dedik. Askerlerin, ihtiyacı varmış enerjilerini boşaltıyormuş gibi söylemlerle, ne zaman yapılırsa yapılsın yanlış olan bir uygulamayı savunmak doğru bir yaklaşım değil. Artık insanlar mekanın farkına varmıştır. Mekana yapılan her müdahale Cumhuriyetle hesaplaşma aracı haline gelmiştir. Suç duyurursunda bulunduk, artık Anıtkabiri izleme kurulu oluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.

Sami Menteş 

Odatv.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.