anadoluverumelimedya.com

Obama’dan Türkiye karşıtı yeni senaryo

New York Times gazetesi Obama yönetiminin, Suriye’deki Kürtleri silahlandırmayı hedefleyen bir plan üzerinde çalıştığını yazdı. ABD’li uzmanlar ‘IŞİD’e karşı mücadele’ görüntüsü altında ilerleyen planın, Türkiye-ABD ilişkilerinde derin bir çatlağa yol açacağını vurguladı
NY Times’ın haberine göre, geçtiğimiz günlerde ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin gündemine gelen bu yeni planın temelini, Obama’nın, başkanlık seçimleri öncesi, Rakka’da üslenen IŞİD militanlarına yönelik yeni bir harekat başlatılmasına yönelik talebi oluşturuyor.

Reklam alanı

İLK ETAPTA HAFİF SİLAHLAR GÖNDERİLECEK

ABD’li stratejistlere göre, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin doğrudan silahlandırılması, ‘Amerikan komandolarının sahadaki en etkin partneri’ olan Kürt güçlerinin Rakka’da yürütecekleri saldırılar için sağlam bir zemin hazırlamayı hedefliyor. Fakat uzmanlar bu yolla Türkiye’nin en önemli kırmızı çizgisinin aşılabileceğine ve halihazırda fazlaca darbe almış olan Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir çatlak oluşabileceğine dikkat çekiyor.

Bu bağlamda planı yeniden gözden geçiren Pentagon Merkez Komutalığı, PYD’ye ilk aşamada hafif silah ve cephane sağlanmasına karar verdi. Gönderilen silahlar arasında ağır anti-tank ve uçaksavar füzeleri olmayacak. Amerikalı yetkililere göre, şu anda öneri aşamasında olan bu plan, son düzenlemelerin ardından Başkan Obama’ya sunulacak.

ABD YARDIMLARI PYD’YE YARADI

Planın, Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyine yönelik olarak düzenlediği ‘Fırat Kalkanı’ harekatının hemen ardından gelmesi dikkat çekti. Türk Silahlı Kuvvetleri harekat kapsamında terörist PYD’ye bağlı birliklerin Kürt kantonlarını birleştirmeye yönelik ilerleyişlerine büyük darbe vurmuştu. ABD özel operasyon danışmanları Türkiye’nin sınır güvenliğini ve bütünlüğünü korumak için düzenlediği harekatı sert bir dille eleştirmişti.

Bölgede Suriye Ordusu’na karşı savaşan muhalif gruplar geçtiğimiz yıllarda çok kez Pentagon’dan gelen silah yardımlarıyla güçlerini pekiştirmişti. Hava ve kara yoluyla ulaştırılan yaklaşık 350 silah yardımı paketinden, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin de fazlasıyla yararlandığına ilişkin görüntü ve haberler medyada geniş yer bulmuştu.

TÜRK-RUS YAKINLAŞMASI BELİRLEYİCİ OLDU

Bir çok ABD’li uzman, Pentagon’un Suriyeli Araplara yönelik silah yardımlarının, aslında Suriyeli Kürtleri silahlandırmayı amaçladığını belirtti. Fakat NY Times haberine göre, Suriyeli Kürtlerin doğrudan silahlandırılması, ABD’nin bölge politikasında hem pratik, hem de sembolik anlamda keskin bir değişikliği işaret ediyor.

NY Times haberinin vurgu yaptığı bir başka önemli husus da Kürt grupların Suriye Devleti ile ilişkilerindeki yapısal değişiklik. Haberde Kürt grupların, Türkiye-Rusya yakınlaşmasının ardından, Suriye Devleti’nden gelen askeri desteği yitirdiği vurgulanırken, söz konusu taraflar arasındaki ilişkilerin örtülü bir müttefiklik ilişkisinden, silahlı çatışmalara doğru evrildiği vurgulandı.
Mustafa Birol Guger/Aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.