anadoluverumelimedya.com

‘Amerika soykırımla kuruldu’

MSNBC spikeri Lawrence O’Donnell, Amerika’nın 500 senelik sömürgeci geçmişini dört dakikada özetledi. Kızılderililerin Dakota’da verdiği mücadeleyi anlatan O’Donnell, ABD’yi sert sözlerle eleştirdi.

Reklam alanı

Dincer Mutlu / Canberra

Amerikan MSNBC  televizyonu, Kuzey Dakota’da Amerikan ordusunun kurmak istediği petrol boru hattına karşı mücadele eden yerlilerin mücadelesini ekranlarına taşıdı. Televizyon sunucusu Lawrence O’Donnell, “Kolonicilik akımının (yani sömürgeciliğin) başlangıcından itibaren bu bölgenin yerli halkına düşmanca davranıldı ve savaş halinde bile hiçbir düşmana bu kadar gaddarca davranılmamıştır” dedi.

“ALMANLARA GÖSTERDİĞİMİZ HOŞGÖRÜYÜ KIZILDERİLİLERE GÖSTERMEDİK”

Amerika’nın yüksek profilli sunuculardan biri olarak tanınan O’Donnell, “Girdiğimiz bütün savaşların sonunda düşmanla anlaşmalar yaptık. Ve şimdiye kadar da bu anlaşmalara uyduk. Almanlar ile bile savaş sonunda yaptığımız anlaşmalara uymak için elimizden geleni yaptık. Almanya’nın yeniden inşaasına yardım ettik. Bir başka deyişle, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Almanlara gösterdiğimiz müsamaha kadar bile bir hoşgörüyü Kızılderililere göstermedik” dedi.

“ÖNÜMÜZE ÇIKAN BÜTÜN KIZILDERİLİLERİ ÖLDÜRDÜK”

Kızılderililerin Kuzey Dakota’da yapılmak istenen petrol boru hattına karşı verdiği mücadeleyi anlatan Amerikalı sunucu, ABD Başkan Adayı Trump’ın “Bizim yaşam tarzımızı değiştirmek istiyorlar” sözüne de atıf yaptı. O’Donnell, “Kızılderili halkı 500 sene boyunca bu korkularla yaşadı. Bu topraklarda en büyük günah bizimdir(ABD’nindir). Bu ülkenin bir ucundan diğer ucuna kadar yolumuza çıkan bütün Kızılderilileri vurduk, öldürdük. Sağ kalanlar ile de anlaşma yaptık” dedi.

“DAHA SOYKIRIM SÖZCÜĞÜ BULUNMAMIŞKEN BİZ SOYKIRIM YAPTIK”

Lawrence O’Donnell konuşmasını, “Daha henüz ‘soykırım’ sözcüğü icat edilmemişken, bu ülke soykırımlar üzerine kuruldu. Daha o zaman Lahey’de ‘Savaş Suçları Mahkemesi’ bile kurulmamıştı” sözleriyle konuşmasını sürdürdü. ABD’nin, bugüne kadar Kızılderililerle yaptığı hiçbir anlaşmaya sadık kalmadığını belirten O’Donnell, sadece birkaç kuşak önce “Kızılderilileri öldürme mesuliyeti”ne son verdiğini  hatırlattı.

“KIZILDERİLİLER NEYİN KUTSAL OLDUĞUNU HER ZAMAN BİLMİŞLERDİR”

Kızılderililerin Dakota’da kutsal saydıkları Ata Mezarlarını yok eden, su ve nehirleri kirleten petrol boru hattına karşı amansız bir mücadele verdiğini ifade eden O’Donnell, Standing Rock’ta çadırlar kurarak direnen Kızılderililerin, Amerika’nın hep küçümsediği ve unutmak istediği şeylerin güçlü hatırlatıcısı olduğunu vurguladı. “Kızılderilerin sabrına ve direncine saygı göstermeliyiz” diyen başarılı sunucu, “Bu insanlar neyin kutsal olduğunu her zaman bilmişlerdir” dedi.

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.