anadoluverumelimedya.com

Nohut çiftçinin yüzünü güldürdü

Verim düşüklüğüne rağmen fiyatı geçen seneye göre yaklaşık yüzde 50 artan nohut, Kırşehir’in Kaman ilçesindeki çiftçilerin yüzünü güldürdü. Kaman Ziraat Odası Başkanı İbrahim Öncül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırşehir’de nohudun en fazla Kaman’da ekildiğini, ilçenin Türkiye genelinde de üretim kapasitesi bakımından ön sıralarda yer aldığını söyledi.

Reklam alanı

İlçede bu yıl 200 bin dönüme yakın nohut ekildiğini belirten Öncül, geçen yıla göre verimde düşüş yaşanmasına rağmen yüksek fiyat nedeniyle çiftçinin iyi para kazandığına dikkati çekti. Öncül, bu yıl dönüm başına 150-200 kilogram arasında ürün elde ettiklerini aktararak, şunları kaydetti:

“Önceki yıllara göre verimin düşmesine rağmen fiyatı yaklaşık yüzde 50 artan nohut, üreticisinin yüzünü güldürdü. Geçen sene ilice nohudunun tonunu bin 800 – 2 bin lira, yeni geliştirilen ve boyu biçerdövere daha uygun olan azkan nohudunu da 2 bin 300 – 2 bin 500 arasına satmıştık. Bu sene azkan nohudunu 4 bin – 4 bin 100 liradan, ilice nohudunu da 3 bin lira civarında sattık.”

Nohuttaki devlet desteğinin çiftçinin gelirinin artmasına katkı sağladığına da işaret eden Öncül, “Devlet de nohudu teşvik ediyor. 2014 yılında kilo başına 10 kuruş primi vardı. Geçen yıl 20 kuruşa, bu sene de 30 kuruşa çıktı. Çiftçi, ton başına nohutta yaklaşık 300 lira devletten pirim aldı. Nohudun tonunu 4 bin liraya sattıysa 300 lira da devletten aldı.” diye konuştu. Benzer köyünde çiftçilik yapan Halit Alkan da bu yıl yüzde 50’ye yakın fiyat artışı sayesinde nohut üretiminden iyi gelir elde ettiklerini ifade etti. Alkan, teşviklerin artmasıyla Benzer ve çevre köylerde çiftçilerin nohut ekimine yöneldiğini de dile getirdi. AA

ulusalkanal

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.