anadoluverumelimedya.com

Eric Edelman: Gülen’in darbe girişimindeki rolü tartışılmaz

Washington merkezli faaliyet gösteren İsrail yanlısı Demokrasileri Savunma Vakfı’nda yapılan “Üsleri Korumak: Darbe Girişiminin Ardından Türkiye’deki Amerikan Askeri Birliklerini Yeniden Değerlendirmek” başlıklı panelde, İncirlik Üssü’nün önemi ve geleceğiyle ilgili tartışmalar yapıldı.

Panel, Amerika bakımından askeri üs anlamında Türkiye yerine Ürdün, Kıbrıs ve Kuzey Irak gibi alternatiflerin tartışıldığı rapor ekseninde geçti.

Reklam alanı

Amerika Birleşik Devletleri Eski  Avrupa Kuvvetleri Komutanı General Philip Breedlove, panelde İncirlik Üssü’nün Amerika için hâlâ vazgeçilmez olduğuna dikkati çekti.

Breedlove  ayrıca İncirlik’e alternatiflerin olmasının Türkiye için çok da kötü bir durum olmadığını dile getirdi.

İncirlik Üssü’nün öneminin altını çizen Breedlove, “Bununla birlikte Diyarbakır Üssü de hayati öneme sahip; birçok arama kurtarma faaliyetimizi buradan yapıyoruz” dedi.

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ise jeostratejik bakımdan Türkiye’nin önemine işaret ederek, bir NATO ve ABD müttefiki niteliğiyle Türkiye’nin öneminin tartışmasız olduğunu belirtti.

Edelman, İncirlik Üssü ile ilgili olarak, Türkiye dışında bazı yakın ülkelerin de yeni üsler için alternatif olabileceği görüşünü aktardı. Eski büyükelçi, Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimine de değindi.

Darbe girişiminde FETÖ Lideri Fethullah Gülen’in rolünün tartışılmaz olduğunu kaydeden Edelman, ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a “düşman” olan başka unsurların da darbe teşebbüsüne destek verdiği iddiasını dile getirdi.

FDD uzmanı John Hannah da darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hannah, Gülen’in ordu ve devlet kademelerinde bu denli güçlü olduğunu, içeride ve dışarıda hemen herkesin kabul ettiğini bildirdi.

FETÖ Lideri Gülen’in ordu içindeki gücünün “şaşırtıcı” olduğunu anlatan Hannah, artık bu konuyla ilgili daha sağlıklı bir değerlendirme yapmanın kaçınılmaz olduğunu öyledi.

ulusalkanal.com.tr

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.