anadoluverumelimedya.com

Ayvalık’a Rant Saldırısı!

Oya Uğral / Gerçek Gündem
Tabiat Parkı’nı delme girişimine karşı Ayvalık ve Balıkesir Büyükşehir belediyelerinden geri çevrilen inşaat firması, şimdi de ilgili bakanlığın kapılarını zorluyor.
Beykoz villalarıyla ünlü inşaat şirketi, Tabiat Parkı sınırları içindeki yaklaşık 500 dönümlük alanda planladığı 300 villalık yapılaşma projesi için her yolu deniyor. Ayvalık ve Büyükşehir Belediye meclislerinde reddedilen projenin Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın Hukuk Müşavirliği aracılığı ile hayata geçirilmeye çalışıldığı belirtildi.
ESKİ PLANLAR HÜKÜMSÜZ
1980 yılında dönemin belediye meclisi tarafından 1/1000 ölçekli imar planıyla yapılaşmaya açılan, ancak daha sonra Ayvalık Adaları Tabiat Parkı olarak yasal koruma zırhına alınan alanla ilgili yapılaşma talebini oy birliği ile reddeden Ayvalık Belediye Meclisi, eski planları da iptal etti. Bunun üzerine, mahkeme kararıyla Ayvalık Belediyesi yetkisiz sayıldığı gerekçesiyle planlamanın bu kez de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından değerlendirilmesi istendi.Ayvalık’ın hassasiyetini yerinde bulan Büyükşehir, 1/5 binlik imar planı ile adı geçen alanda yapılaşmanın önünü kapattı.Malum şirketin, Çevre Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Hukuk Müşavirliği aracılığı ile girişimlerini sürdürdüğü ifade ediliyor.

KORUMA KARARLILIĞI

Reklam alanı

Tabiat Parkı’nın imara açılmasının yasal olmadığını ve delinmesine asla izin vermeyeceklerini vurgulayan Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Biz Ayvalık’ın kültürel ve doğal yapısını gözümüz gibi koruyoruz. Birileri para kazanacak diye peşkeş çekilmesine izin vermeyiz”dedi.

17 bin 950 hektarlık alanla,içerisinde 22 adası ve 4’ü endemik, 652 tür bitki örtüsü,600 adet de denizsel biyoçeşitliliği bulunan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı,Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olarak sayılıyor. Ayrıca, Balıkesir ilinde bulunan 80 civarındaki doğal SİT Alanının yarısından fazlası Ayvalık’ta yer alıyor.

İTİRAZ YAZISI GÖNDERİLDİ

Öte yandan, Tıfıllar köyü merkezli ve 5 köyü etkisi altına alacak altın ve gümüş madeni işletme tesisine verilen ruhsatın iptali için Ayvalık Belediyesi tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na itiraz yazısının gönderildiğini belirten Başkan Gençer, hukuksal mücadeleye hazır olduklarını vurguladı.

kuzeyormanları

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.