anadoluverumelimedya.com

Öğrenciler cemaat yurtlarına mı itildi?

BirGün ANKARA

Reklam alanı

CHP Milletvekili Necati Yılmaz, öğrencilerin yurt sorununu TBMM gündemine taşıdı.

AKP döneminde kaç devlet yurdu yapıldığını soran Yılmaz, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kapatılan yurt sayısının kaç olduğunun açıklanmasını istedi. Yılmaz, “Özel ya da stratejik bir hedef dahilinde mi ülkedeki öğrencilerin yurt ve barınma sorunları çözülmemektedir? Devlet yurtlarının yeterli sayıda olmaması nedeniyle yurt başvurusu kabul edilmeyen öğrenciler cemaat ve tarikatlara yakınlığıyla bilinen bazı yurtlara itilmiş olmuyor mu?” diye sordu.

CHP’li Necati Yılmaz, öğrencilerin gün geçtikçe daha da ağırlaşan yurt sorununu TBMM gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kapatılan yurt sayısının kaç olduğunun açıklanmasını isteyen Yılmaz, “Devlet yurtlarının yeterli sayıda olmaması nedeniyle yurt başvurusu kabul edilmeyen öğrenciler cemaat ve tarikatlara yakınlığıyla bilinen bazı yurtlara itilmiş olmuyor mu?” dedi.

“AKP döneminde kaç yurt yapıldı?”

CHP’li Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Türkiye’de 109’u devlet, 76’sı vakıf ve 8’i vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 193 üniversite bulunduğunu anımsattı. Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’nın verilerine göre, üniversitelerde okuyan öğrenci sayısının 6 milyon 62 bin 886 olduğunu belirten Yılmaz, “Bunun 5 milyon 615 bin 293’ü devlet üniversitelerinde, 447 bin 593’ü ise vakıf üniversitelerinde öğrenim görmektedir. Gençlik ve Spor Bakanlığı verilerine göre 2016 yılı itibariyle 385 bin öğrenci Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda kalmaktadır” dedi.

“15 Temmuzdan sonra kaç yurt kapatıldı?”

2002-2016 yılları arasında belediyeler aracılığıyla hangi arazilerin hangi özel /vakıf yurtları ile okullara tahsis edildiğini soran Yılmaz, önergesinde ayrıca şu sorulara yer verdi:

“15 Temmuz darbe girişimi sonrası Kanun Hükmünde Kararnamelerle kapatılan yurt sayısı kaçtır? Kapatılan bu yurtlar sırasıyla hangi tarihlerde açılmıştır? Bahsi geçen yurtlara kamu kurum ve kuruluşlarından kredi, arazi veya hibe sağlanmış mıdır? Sağlandıysa hangi kamu kurumu hangi yurt ya da yurtlar için ne tür destekte bulunmuşlardır?

Özel yurtlar ile özel/vakıf okullarına 2002 yılı itibariyle bütçeden ve kamu kurum ve kuruluşlarından yardım yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi yurda hangi ödenekler aracılığıyla ne kadar yardım yapılmıştır?

Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtların kaç tanesinde öğrencilerin kullanımına yönelik ücretsiz internet hizmeti verilmektedir? Öğrenciler ilgili yurtların kaç tanesinde 24 saat sıcak su kullanabilmektedir?

Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı olan yurtlardan kaç tanesi erkek, kaç tanesi kız, kaç tanesi karma yurttur? Erkek yurduna dönüştürülen kız yurdu bulunmakta mıdır? Varsa bunlar hangileridir?

Kredi Yurtlar Kurumu’na başvuran ancak yerleştirilmesi yapılmadığı için üniversite eğitimini maddi zorluklar neticesinde yarıda bırakan ya da üniversite kaydını donduran öğrenci sayısına ilişkin elinizde bir veri bulunmakta mıdır? Varsa bunlar kaç kişidir ve akıbetleri nedir?

Kredi Yurtlar Kurumu yöneticileri ile üst düzey bürokratlara kontenjan ayrılmakta mıdır? Varsa yıllara göre bu sayı kaçtır?”

Yurt ihtiyacının karşılanmaması stratejik bir hedef mi?

Öğrencilerin yurt ihtiyacının tamamının devlete ait yurtlardan karşılanması yönünde hükümetin bir hedefinin olup olmadığını soran Yılmaz, “Bu yönde bir hedefiniz varsa kaç yıl içerisinde öğrencilerin bahsi geçen ihtiyacını karşılayacak kapasitede yurtlar yapılması hedeflenmektedir? Yurt ihtiyacının tam anlamıyla giderilebilmesi için ne kadar bütçeye ihtiyaç duyulmaktadır? Özel ya da stratejik bir hedef dahilinde mi ülkedeki öğrencilerin yurt ve barınma sorunları çözülmemektedir? Devlet yurtlarının yeterli sayıda olmaması nedeniyle yurt başvurusu kabul edilmeyen öğrenciler cemaat ve tarikatlara yakınlığıyla bilinen bazı yurtlara itilmiş olmuyor mu?”

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.