anadoluverumelimedya.com

Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün kazıları durduruldu

Avusturya ile Türkiye arasındaki diplomatik gerilimin, Efes Antik Kenti kazılarının sona erdirilmesine neden olduğu öne sürüldü. Dışişleri Bakanlığı’nın yazısıyla kazılar, normal çalışma döneminin bitmesine 2 ay olmasına rağmen, sona erdirildi.

Reklam alanı

Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün 100 yılı aşkın süreden bu yana İzmir Selçuk’taki Efes Antik Kenti’nde yürüttüğü kazı, ani bir kararla Dışişleri Bakanlığı’nın 31 Ağustos 2016 tarihli yazısıyla, normal çalışma döneminin bitmesine 2 ay kala iptal edildi. Neden olarak, son dönemde Türkiye ile Avusturya arasında süren siyasi gerginlik gösterildi. Bu yılın başlarında, Avusturyalı Doç. Dr. Sabine Ladstatter başkanlığında başlayan dönem kazılarında çevre düzeni, koruma, restorasyon, konservasyon ve yayın ağırlıklı çalışmalara izin verilmişti.

Avusturya ekibinin 3 ayrı bölgede yürüttüğü kazı alanına giden Selçuk Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal ve bakanlık görevlileri, 3 kazı noktasını teslim aldı. Yamaç evleri, Efes içerisindeki Meryem Ana Kilisesi ve Efes üst kapı yakınında kazıların yürütüldüğü bölgelerde bulunan kazı evine ait eşyalar toplatılıp, Avusturya Kazı Evi yetkililerine teslim edildi. Avusturyalı arkeoloji ekibinin kullandığı kazı evinin ise gelecek talimatlar doğrultusunda mühürlenebileceği belirtildi. Avusturya kazı ekibine önümüzdeki yıl kazı izni verilip verilmeyeceğinin ise gerilimin sürüp sürmemesine bağlı olduğu belirtildi.

Efes Antik Kenti’nde 1893 yılında Viyana Üniversitesi Klasik Arkeoloji bölümü öğretim üyesi Ordinaryus Prof. Dr. Otto Bendrof’un başlattığı kazılar için Avusturya Arkeoloji Enstitüsü kurulmuş ve günümüze kadar kazıları yürütmüştü. 1909-10, 1914-25 ve 1936-53 yılları arasında üç kez ara verilen kazılar, dördüncü kez durdurulmuş oldu. (DHA)

birgün

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.