anadoluverumelimedya.com

AB, Çavuşoğlu’ndan randevu için sıraya girdi

Aydın Hasan – milliyet.com.tr

Reklam alanı

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’yi uzun süre yalnız bırakan ve bu nedenle Türkiye’den tepki çeken AB ülkelerinin Dışişleri Bakanları son iki haftadır Ankara’ya gelerek Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile de görüşebilmek için adeta sıraya girdi.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra özellikle AB ülkelerinin Türkiye’ye destekleri ve dayanışmaları, somut bir hal almayarak göstermelik kalmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AB Bakanı Ömer Çelik, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Avrupaülkelerinden ve kurumlarından Türkiye’ye yüksek düzeyde dayanışma ziyareti yapılmamasını eleştirmişlerdi. Ayrıca darbe girişimi sonrası alınan önlemler nedeniyle AB yetkililerinden Türkiye’ye ‘gelmeden ve uzaktan yapılan’ eleştiriler, Ankara’da sert tepkilere neden olmuş ve çifte standrat olarak nitelendirilmişti.

15 TEMMUZ SONRASI ZİYARET TRAFİĞİ

15 Temmuz’dan sonra Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland 3 Ağustos’da, AGİT Parlamenter Asamblesi Başkanı Muttonen 16 Ağustos’ta Ankara’ya geldi. Dışişleri Bakanı düzeyinde ise Ankara’yı ziyaret eden ilk yabancı konuklar, Katar Dışişleri Bakanı El-Thani (30 Temmuz), Filistin Dışişleri Bakanı Malki (11 Ağustos) ve İran Dışişleri Bakanı Zarif (12 Ağustos) olmuştu. Her üç Bakanın Ankara’yı ziyaret ederek Türkiye’ye desteklerini bizzat iletmeleri Türk tarafında memnuniyet uyandırmıştı.

Bu ziyaretler aynı zamanda AB ülkelerinin Türk demokrasisine yönelen suikaste karşı duyarsızlığını da göstermişti.

AB’DEN İLK ZİYARET 38 GÜN SONRA OLDU

Ankara’ya ilk AB’li Dışişleri Bakanının gelmesi, darbe girişiminden tam 38 gün sonra gerçekleşti.

22 Ağustos’ta Litvanya Dışişleri Bakanı Linkevicius, Ankara’ya gelerek TBMM’yi ziyaret etti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşmesinin yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım tarafından da kabul edildi.

Litvanyalı Bakan Linkevicius’un ziyaretinin ardından AB ülkeleri dışişleri bakanlarından Çavuşoğlu’na, randevu talepleri arttı. Türkiye’nin AB’ye yönelik “çifte standart” eleştirilerininin ardından ziyaret taleplerinin artması, kulislerde,

“AB, Ankara’yı yeniden keşfetti” ve “Çavuşoğlu’nun, Avrupalı ziyaretçilerinin ardı arkası kesilmiyor” yorumlarına neden oldu.

Son iki hafta içinde Ankara’ya ziyarette bulunan isimler sırasıyla şöyle:

Moldova Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakanı Galbur; MacaristanDışişleri Bakanı Szijjarto; Estonya Dışişleri Bakanı Kaljurand; Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Brok; Romanya Dışişleri Bakanı Comanescu; Polonya Dışişleri Bakanı Waszczykowski; (AB Dönem Başkanı sıfatıyla) Slovakya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Lajcak ve Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders.

DIŞİŞLERİ KONUTU’NDA DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bugün Avrupa’dan önemli konukları var. Çavuşoğlu,Sabah saatlerinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Pedro Agramunt ile Dışişleri Konutu’nda görüştü. Çavuşoğlu, AB Göç, İçişleri ve Vatandaşlık Komiseri Dimitris Avramopoulos’u da kabul etti.

Çavuşoğlu, uluslararası düşünce kuruluşlarından Avrupa Dış İlişkiler Konseyi heyetini de bugün kabul edecek. Çavuşoğlu’nun kabul edeceği diğer bir isim ise Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi. Grandi, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da kabul edilecek. Avrupa Dış İlişkiler Konseyi heyeti, Çavuşoğlu’nun yanı sıra Başbakan Yıldırım’a da ziyarette bulunacak.

Pedro Agramunt ise Çavuşoğlu’nun yanı sıra AB Bakanı Ömer Çelik ile de görüşecek. Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise 9 Eylül’de Türkiye’ye gelecek.

AVRUPA PARLAMENTOSU BAŞKANI ANKARA’DA

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da, bugün Ankara’da temaslarda bulunuyor.

Schulz, Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile görüşecek. Schulz’un, Meclis’in bombalanan bölümünü gezmesi de bekleniyor. Başbakan Binali Yıldırım ile de görüşecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilecek. Shulz, anamuhalefet partisi CHP’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüşecek.

Diplomatik kaynaklar, önümüzdeki dönemde de bir çok AB üyesi ülkenin dışişleri bakanının Ankara’ya gelmek veya çok taraflı toplantılar sırasında Çavuşoğlu ile görüşmek talebinde bulunduğunu dile getirdi.

milliyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.