anadoluverumelimedya.com

FIRAT KALKANI’NIN AÇMAZLARI

2 gün önce Günün Yazısı sütununda “Esad, Öso, Tsk?” başlığı ile Fırat Kalkanı operasyonuna değinmiş, durumu adım adım incelemiş ve “Kafamız karıştı, anlamadık” demiştik.

Reklam alanı

Anlamamıştık, çünkü gözüken durum bizim olumlu olarak görebileceğimiz duruma benzemiyordu.

Sn. Güller yazısında hangi fikir değişiklikleri sonucu bu tablonun ortaya çıktığını net bir şekilde anlatmış.

Kendisiyle aynı görüşü paylaşıyoruz ve bu yazıyı Günün Öne Çıkan Yazısı olarak yayınlıyoruz..

Anadolu ve Rumeli Medya


Mehmet Ali Güller 

TSK’nin 24 Ağustos 2016 günü Suriye’nin Cerablus bölgesine başlattığı Fırat kalkanı harekâtı, temel hedefi bakımından olumludur. NEDİR o TEMEL HEDEF? Amerika’nın Suriye’nin kuzeyinde kurmak istediği KORİDORA KAMA SOKMAK …

ANCAK Türkiye’nin özel yapısı, yani HEM ABD cephesinde yer alıp HEM ABD’NİN stratejisinin HEDEFİ OLMASI ve elbette AKP gibi bir parti tarafından YÖNETİLİYOR OLUŞU, strateji ile taktik UYUMU ORTADAN KALDIRIYOR, HEDEFLERİ BULANIKLAŞTIRIYOR.

NİTEKİM Fırat Kalkanı operasyonunda da ÖYLE OLDU.

HEDEFLER 10 SAATTE DEĞİŞTİ

Cerablus merkezli Fırat Kalkanı operasyonunun hedefleri, operasyonun başladığı sabah saat 06:57’de, askeri kaynaklar tarafından şu şekilde açıklandı:
“1. Hudut güvenliğini sağlamak.
2. DEAŞ ile mücadele kapsamında koalisyon güçlerine destek vermek.
3. Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlamak.”

Aynı kaynaklar, saat 16.52’de hedefleri şu şekilde revize etti:
“Fırat Kalkanı operasyonunun asıl maksadı hudut güvenliğimizi sağlamak; diğeri de DEAŞ’ın temizlenmesinde koalisyon güçlerine destek vermek.”

Yani yaklaşık 10 saatlik süre içerisinde hedeflerden “SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAĞLAMAK” ortadan kalkmıştı!

Bunun sadece bir bilgilendirme hatası olmadığı, ertesi gün çıkan AKP’ye yakın gazetelerin manşetlerinden de anlaşılıyordu.

AK-Medya, Fırat Kalkanı’nın hedeflerini sıralarken öne “GÜVENLİ BÖLGE” kurmayı çıkarıyordu!

Burada duralım ve iki saptama yapalım:

MOSKOVA VE ŞAM’IN TEPKİSİ

Türkiye’nin Suriye topraklarına askeri operasyon yapabilmesi, açık ki, Rusya’yla başlayan normalleşme sürecinin bir sonucuydu. Yani Fırat Kalkanı operasyonu, MOSKOVA, TAHRAN ve ŞAM’ın BİLGİSİ DÂHİLİNDEYDİ.

Uçak kaldırabilmek de, sınırdan içeri tank sokabilmek de ancak bir “ÖN MUTABAKATIN” SONUCU olabilirdi.

Nitekim her üç başkentten de operasyon başladıktan sonra OLUMSUZ bir TEPKİ GELMEDİ.

NE ZAMANA KADAR? Operasyon başladıktan 10-12 SAAT SONRA MOSKOVA “endişeli olduğunu” açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Çatışma bölgesindeki durumun daha istikrarsız hale gelme riski rahatsızlık veriyor. Zira sivil nüfus arasında ölümler meydana gelebilir ve Kürtlerle Araplar arasındaki etnik anlaşmazlıklar körüklenebilir.”

ŞAM ise saatler sonra SERT TEPKİ GÖSTERDİ. Suriye Dışişleri Bakanlığı EGEMENLİK HAKLARININ İHLAL EDİLDİĞİNİ belirterek, “TERÖRLE MÜCADELENİN sadece SURİYE HÜKÜMETİNİN ve ORDUSUNUN ONAYI İLE BAŞARIYA ULAŞABİLECEĞİNE” DİKKAT ÇEKTİ.

AKP’NİN ABD’YLE PAZARLIĞI

Özetle operasyonun hedefleri de, haliyle varılan ÖN MUTABAKAT da, ilerleyen saatlerde DEĞİŞİKLİK gösterdi.

Anlaşılan AKP Hükümeti yine olumlu bir çıkışı, ABD’YLE PAZARLIĞA ENDEKSLEMİŞTİ! Zira ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyaretine denk gelen(!) operasyon, gün içinde hem Pentagon’un desteğini aldı, hem de AKP yetkililerinin “ABD’YLE BERABERİZ ” mesajlarına dönüştü!

Bu riski gördüğümüz için operasyon başladıktan sonra Fırat Kalkanı’nın başarısının şu iki şeye bağlı olduğunu sosyal medyadan yazdık:
1) ABD’yle değil, Rusya’ya hareket edilmesine
2) Sahada ÖSO’yla değil, Şam’la işbirliğine.

Zira TSK’NİN TÜRK TOPRAKLARINDAKİ 2 bin ÖSO MİLİTANIYLA Suriye’ye HAREKATA BAŞLAMASI ve oradaki 3 bin ÖSO militanını da dahil ederek 5 bin muhalifle Cerablus’a ilerlemesi SİYASETEN oldukça SORUNLUYDU.

Çünkü son tahlilde ABD’nin IŞİD’DEN ARINDIRILMIŞ bölgeye PYD YERLEŞTİRMESİYLE, AKP’nin IŞİD’den arındırılmış bölgeye ÖSO YERLEŞTİRMESİ ARASINDA FARK YOKTU! İkisi de SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ demekti! (Hatta bölgenin ÖSO’ya verilmesi, bölgenin elde tutulamayacağının ve er geç KÜRTLERİN ELİNE GEÇECEĞİNİN de garantisiydi!)

AMERİKAN KORİDORU’NU ENGELLEMEK ÖSO’ya güvenli bölge kurmaktan değil, Suriye ordusunun SURİYE’NİN BÜTÜNÜNE EGEMEN OLMASINI SAĞLAMAKTAN geçer!

Ancak AK-Medya’ya bakılırsa Erdoğanlar yine Halep hayallerine dalmıştı; “HALEP’TEN sonra HEDEF ŞAM” diyorlardı!

Açıkça belirtelim: Bu anlayıştan bölge barışı değil, sürekli DÜŞMANLIK çıkar!

ÇELİK HAREKÂTI DERSLERİ

Türkiye Suriye’nin kuzeyinde Amerikan yapımı bir KÜRT KORİDORUNU engellemek istiyorsa, stratejik yığınağını KOMŞULARLA İŞBİRLİĞİNE yapacak!

Dün olduğu gibi BİDEN’IN çaldığı bir parmak balla koridor önlenmez, sadece zamana yayılır. Washington’un Fırat Kalkanı sonrası “PYD-YPG Fırat’ın doğusuna çekilecek” demesine AKP’nin sevinmesi VAHİMDİR ve BU, KORİDORUN DOĞU BÖLÜMÜNÜN KABULÜ DEMEKTİR!

ABD için Irak’ın kuzeyindeki yapıdan sonra Suriye’nin kuzeyinin doğu tarafında bir koridor parçası daha inşa edilmiş olması bu aşamada YETERLİDİR. Zira 25 yıldır uyguladığı bu yöntemle HEDEFİNİ parça parça GELİŞTİRİLMEKTEDİR!

ANKARA IRAK’TAKİ HATALARINI SURİYE’DE TEKRARLAMAKTADIR

TSK’nin 1995’te Irak’ın kuzeyine yaptığı ÇELİK HAREKÂTI, tıpkı bugünkü Fırat Kalkanı gibi KORİDORU HEDEF ALMIŞTI. Ancak ABD cephesinde kalındığı için o harekâtın başarısı kalıcı olamadı. En sonunda da BARZANİSTAN KURULDU. Dahası Barzani ANKARA’NIN ORTAĞI OLDU.

Bu dersi almayanlar ve bu derse göre strateji belirlemeyenler, Fırat Kalkanı gibi olumlu harekâtları da ERİTECEKLERDİR!

SON SÖZ olarak yeniden vurgulayalım:
Türkiye genel planda ABD’YLE DEĞİL, RUSYA’YLA hareket etmeli,
sahada ise ÖSO’yla değil, ŞAM’LA İŞBİRLİĞİ YAPMALI!

Bunun dışındaki her çözüm arayışı yarım kalacak, kalıcı olamayacak ve daha kötüsü tersine dönecektir!

https://mehmetaliguller.com/2016/08/25/firat-kalkaninin-acmazlari/

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.