anadoluverumelimedya.com

Kolombiya’da 52 yıllık savaşı bitiren anlaşma imzalandı

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 52 yıldır devam eden savaşı bitiren barış anlaşması imzalandı. Anlaşma, Kasım 2012’den bu yana barış görüşmelerinin sürdüğü Küba’nın başkenti Havana’da imzalandı. Anlaşmaya, Kolombiya hükümetinin baş müzakerecisi Humberto de la Calle ve FARC’ın baş müzakerecisi Ivan Marquez imza attı.

Reklam alanı

Ortak açıklamada “Nihai, tam ve koşulsuz barış üzerinde anlaştık” denildi. Taraflar barışın kalıcı ve istikrarlı olması konusunda birlikte çalışma sözü de verdi. De la Calle “Savaş sona erdi ve yeni bir dönem başladı. Bu anlaşma daha kapsayıcı bir toplumun kapısını açtı” dedi.

‘KOLOMBİYA KAZANDI, ÖLÜM KAYBETTİ’

Anlaşma uyarınca FARC, silahlı mücadelesine son verip siyasi sürece katılacak. FARC müzakerecilerinden Rodrigo Granda, anlaşmanın ardından Twitter’dan yayınladığı mesajda, “Müzakereler yoluyla barışa ulaşıldığında kazanan ya da kaybeden olmaz. Kolombiya kazandı, ölüm kaybetti” yazdı.

Kolombiya hükümeti, Haziran ayında yaptığı açıklamayla FARC ile aralarında kalıcı ateşkes sağlandığını ve nihai anlaşmanın kısa sürede imzalanacağını belirtmişti.

 

 

ANLAŞMADA NELER VAR?

Anlaşmanın en önemli 5 maddesi şu şekilde:

– FARC, silahlı örgütten politik partiye dönüşecek. Anlaşmanın resmen yürürlüğe girmesiyle birlikte dağlarda bulunan 7 bin FARC militanı Birleşmiş Milletler gözetimindeki toplanma kamplarına gelecek ve 180 gün içinde silah bırakacak. FARC’ın düşmanı paramiliter grupların ve uyuşturucu çetelerinin saldırı düzenleme ihtimaline karşı, söz konusu kampların çevresi Kolombiya ordusu tarafından korunacak.

– Tarafların iç savaş süresince işlediği suçlara karşı hakikat ve uzlaşma süreci kapsamında özel mahkemeler kurulacak. Üst düzey FARC liderleri savaştaki rollerini ifşa etmeleri ve işledikleri suçlardan dolayı özür dilemeleri halinde, hapis dışında alternatif cezalar alabilecekler. Aksi halde 20 yıla kadar varan hapis cezaları ile karşı karşıya kalabilecekler.

– Hükümet uzun süredir ihmal edilmiş FARC kontrolündeki kırsal alanlarda altyapı yatırımları gerçekleştirecek.

– 2018 yılı itibariyle FARC’a Kongre’de belli sayıda sandalye verilecek. Oy hakkı olmayacak FARC temsilcileri, barış anlaşmasının uygulanmasına dair konularda söz söyleyebilecek. İki seçim dönemi boyunca Kongre’de yer alabilecek üyeler, sonrasında seçimlere girmek zorunda olacak.

– Hükümet ve FARC uyuşturucu ekimi ve ticaretiyle mücadelede birlikte çalışacak.

HALK OYLAMASINA GİDİLECEK

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, barış anlaşmasının 2 Ekim’de referanduma sunulacağını açıkladı. Santos halka sesleniş konşmasında “Bu, tarihimizdeki en önemli oylama olacak” dedi.

Kolombiya hükümeti ateşkes sağlanmasının ardından, halka söz hakkı vermek için barış anlaşmasını referanduma götürmek istediğini belirtmişti. Ülkenin eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe, anlaşmanın reddedilmesi için kampanya yapıyor.

FARC, geçen yıl tek taraflı bir ateşkes ilan etmiş ve bunun ardından ülkedeki çatışmalarda ciddi bir düşüş yaşanmıştı.
Ateşkesi takiben ordu, örgüt kamplarını hedef aldığı hava saldırılarına son vermiş ve güvenlik güçlerinin saldırıları da yavaşlamıştı.

LATİN AMERİKA’NIN EN UZUN SÜREN SAVAŞI

FARC, Kolombiya hükümetiyle savaşına 1964’te başlamıştı. Latin Amerika’nın en uzun süren silahlı çatışmasında, 220 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Diğer gerilla grupları ve sağcı paramilislerin de dahil olduğu savaşta, yaklaşık 5 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
FARC gerillalarının sayısının 7 bin civarında olduğu belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

evrensel

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.