anadoluverumelimedya.com

Rusya; Önce Suriye sınırını kapatın..

 

Reklam alanı

15 Temmuz ve sonrasında gerçekleşen 9 Ağustos Erdoğan-Putin görümesinin ardından Türkiye ve yakın çevresinde ‘yeni birşeyler’ olduğu anlaşılıyor. Türk Medyasını izleyerek içinde çıkmanızın mümkün olmadığı gelişmeleri  Rusya ve Batı kaynaklarından takip etmek daha güvenli bir yol gibi görünüyor.

Rusya’nın yarı-resmi gazetelerinden İzvestiya’ 11 Ağustos Günü yapılan Türkiye-Rusya Ortak Komisyonu toplantısına katılan Rus yetkililerle yaptığı röportajlara dayanarak yaptığı habere göre ; iki ülke arasında ekonomik konular dışında askeri gelişmeler ve Suriye konusunda ortak bir yaklaşım konusunda ‘henüz’ mutabakat yok. 11 Ağustos günü Moskova’da iki ülkenin Dışişleri, Askeri ve İstihbarat yetkililerinin katıldığı toplantıda Rus heyetinin başındaki Duma’nın Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı,
ülkesi adına, resmi olarak Türkiye’den Suriye sınırını kapatmasını ve silah ve militan akışını durdurmasını istedi. Türkiye-Suriye sınırındaki durumun Rusya’nın ‘Ulusal Güvenliğini’ tehdit ettiğini belirten Başkan yardımcısı, Türk tarafına’silah ve militan akışını uydu fotoğraflarıyla tesbit ettiklerini ve bunu Türk tarafına vereceklerini’ kaydetti.

Rus gazetesinin Türkiye ile görüşmeler hakkında konuştuğu Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Üyesi Igor Morozov ise ‘Türkiye’nin manevra yapabileceği fazla bir alan bulunmuyor.Moskova için en fazla önem taşıyan konu Suriye sınırının kapatılmasıdır. Bunun yerine getirilmesini bekliyoruz.’ dedi

Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı temsil eden İbrahim Kalın ise gazeteye yaptığı açıklamada; ‘Türkiye’nin Esad’ın gitmesi konusundaki tutumunda bir değişiklik olmadığını’ belirterek ‘Suriye’de mevcut rejim altında bir geçiş sürecinin olup olamayacğı konusunda konuşmak için henüz erken.’ dedi.

Rusya sınırın kapatılmasında ısrarlı

İzvestiya gazetesinin konuştuğu bir başka Rus diplomatı Matuzov ise; ‘Türkiye’nin ‘Esad gitmeli’ biçimindeki söyleminin, kritik bir süreçte bulunan ülkenin, Batı’yı hoşnut bırakma endişesinden kaynaklandığını belirtti. Matuzov, ‘Eğer Türkiye Suriye sınırını kapatarak fiili bir adım atarsa,Moskova ‘Esad Gitsin’ edebiyatına anlayışlı olarak yaklaşacaktır’ dedi.

Rus yetkililer, Türkiye-Rusya ilişkilerinin gelişmesini, İzvestiya’nın haberine göre; ‘ana çelişki olan Suriye sınırını kapatılmasına bağlıyorlar’. Rusya’nın güvenliğini ilgilendiren bu konuda Erdoğan’ın bir taviz vermesi gerçekleşmeden ekonomik ilişkilerin de rayına oturmayacağına dikkat çeken Rus yetkililer, Türkiye’nin Uluslarası ilişkilerde kritik günlerden geçtiğini vurguladılar.

Mahir Tan     LondraPosta-Londra

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.