anadoluverumelimedya.com

ABD kara savaşı için Libya’da

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD askerlerinin Libya’da birlik hükümetine bağlı güçlere IŞİD’e yönelik operasyonlarda destek sunduğunu doğruladı.
Pentagon sözcülerinden Henrietta Levin, ABD Afrika Komutanlığı altındaki askerlerin Libya’daki yerel güçlere IŞİD ile mücadelelerinde ilk kez sahada destek sunduğunu belirtti. “ABD Afrika Komutanlığına bağlı askerler, Libya’da ‘Ulusal Mutabakat Hükümeti’ güçlerine Sirte kentindeki IŞİD hedeflerine yönelik önemli istihbarat ve hava saldırısı desteğinde bulunuyor” diyen Levin, Libya hükümetinin Amerikan askerlerine cephe hattından uzakta ortak operasyon noktaları oluşturduğu bilgisini verdi.

Reklam alanı

Pentagon, ABD Başkanı Barack Obama’nın bu ay başında ABD ordusunun Libya’nın Sirte kentindeki operasyonlarına onay verdiğini duyurmuştu. Onayın ardından Libya ulusal hükümetinin isteği üzerine ABD askerlerinin, Sirte’de hükümet güçlerine destek amacıyla IŞİD’e hava saldırıları düzenlediğini bildirilmişti. Geçen aylarda Washington Post gazetesi de ABD özel kuvvetlerine bağlı askerlerin, Libya’da IŞİD’e yönelik operasyonlar için iki bölgede konuşlandırıldığını iddia etmişti.

İtalyanlar da orada
İtalyan basını, İtalyan özel birliklerinin Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti kuvvetlerine eğitim için bu ülkede olduğunu yazdı. İtalyan La Repubblica’nın Libya’da IŞİD ile mücadelenin sıklaştığı Sirte kenti ve yakınlarındaki yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre, düzinelerce İtalyan özel birlik askerlerinin, Libya’da sahada doğrudan çatışmada yer almadıklarını ancak Başbakanlığını Fayiz as-Sirac’ın yaptığı hükümet güçlerinin terörle mücadelesinde eğitimine destek verdiğini yazdı.
Huffington Post’un İtalyan baskısı da La Repubblica’nın bu haberini bir adım ileri taşıyarak, İtalyan özel birliklerinin, Libya’da görev aldığına dair hükümetten, Devlet Gizli Sırları, İstihbarat ve Güvenlik Parlamenter Komitesi’ne (COPASİR) geçen hafta gizli bir rapor gittiğini belirtti.

Haberde, İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin, geçen Kasım ayında parlamentodan onay alan İtalyan özel birliklerinin sınırlı kapsamda da olsa yabancı ülkelerde görev alması yetkisine dayanarak, İtalyan özel birlik askerlerinin Sirac kuvvetlerine destek vermesine yeşil ışık yaktığını dile getirildi. Haberde, İngiltere, ABD, Fransa’nın özel birlik askerlerinin yanı sıra artık İtalyan özel birliklerinin de sahada olduğuna dikkat çekildi.

İtalyan haber ajansı ANSA da La Repubblica’nın haberini kaynakların doğruladığını ancak İtalyan özel birlik askerlerinin kesinlikle Sirte’de olmadıklarını aktardı. ANSA’nın haberinde, birliklerin, Trablus, Bingazi ve Misurata’da olabilecekleri ifade edildi. İtalya, geçen hafta Sirte’de bazı IŞİD hedeflerini vuran ABD’ye üslerini ve hava sahasını kullanma izni vermeye olumlu baktığını açıklamıştı.

Sirte’de çatışmalar yoğunlaştı
Libya’nın Sirte kentinde Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı güçler ile IŞİD mensupları arasında çıkan çatışmalarda 12’si asker 30 kişinin hayatını kaybettiği, 30 askerin yaralandığı bildirildi.

UMH’nin Sirte kentini geri almak amacıyla oluşturduğu El-Bunyanu’l Mersus (Kenetlenmiş Yapı) güçlerinin sözcüsü Muhammed el-Gusri, Sirte’nin orta kesimindeki İbni Sina Hastanesi çevresinde UMH güçleri ile IŞİD militanları arasında çıkan şiddetli çatışmalarda 12 askerin hayatını kaybettiğini, 30 askerin yaralandığını ve hastanenin kontrol altına alındığını kaydetti.

Hastanede 18 IŞİD’linin cesedinin bulunduğunu belirten Gusri, operasyonun örgüte sürpriz olduğunu, militanların çoğunun kaçtığını ifade etti.
Öte yandan UMH’ye bağlı güçlerin, İbni Sina Hastanesi’nin yaklaşık 2 kilometre uzağında IŞİD mensuplarının ana karargah olarak kullandığı kentteki en büyük hükümet binası Ogadugu Kongre Salonları Kompleksi’ni kontrol altına aldığı bildirildi.

birgun

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.