anadoluverumelimedya.com

Sinirlioğlu’nun 12 Mil Anlaşmasına Tepki

Feridun Sinirlioğlu başkanlığındaki Dışişleri heyeti, Yunanistan’la yapılan görüşmelerde, daha önce savaş sebebi sayılan, Yunanistan’ın kara suları sınırını 10-12 mile çıkaran anlaşmada uzlaşı sağladı. TSK anlaşmanın ‘kabul edilemez’ olduğunu savundu.
Tarihi hata olur
USMER (Ulusal Strateji Merkezi) İstanbul Başkanımız Emekli Tümamiral Soner Polat, Aydınlık’a yaptığı değerlendirmede Ege’de Yunanlıların işgal ettiği ada, adacıklar ve kayalıklara dikkat çekerek şunları söyledi:
1995 yılında TBMM’de alınan bir kararla Yunanistan’ın kara sularını 12 mile çıkarması Türkiye açısından “Casus belli” (savaş nedeni) olarak kabul edilmişti. İşgal ettiği adalardan çekilmeden Yunanistan’la bu konuda masaya oturmak ve üstelik anlaşma yapmak tarihi ve fahiş bir hata olur. Çünkü işgal edilen adalarımızın da kara suları vardır. Bu adaların kara suları yapılacak anlaşmayı da etkileyecektir. Geçmişte bu konuda Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde gizli görüşmeler yapıldığını Yunan basınından öğrenmiştik. Ben o zaman Deniz Kuvvetleri Komutanlığında görev yapmaktaydım. Askeri çevrelerin bu görüşmelerden haberi bile yoktu. Başından beri dar bir çevre tarafından yürütülen bu görüşmelerin bir devlet derinliği ve zenginliğini yansıtmadığı açıktır. Türkiye’nin Ege’deki hak ve menfaatleri yaşamsal önemdedir. Dışişlerindeki küçük bir grubun inisiyatifine bırakılmayacak kadar ciddidir. TSK’nın bu konuya yaklaşımı Türk vatanseverliğinin somut bir göstergesidir. Özellikle Türk Deniz Kuvvetleri Ege’nin Türkiye’nin geleceği olduğunu çok iyi bilmektedir. TSK bu konuda kamuoyunu aydınlatmalıdır.
AB sınırını genişletiyor
Genel Başkan Yardımcımız Emekli Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş da Ege’de yaşananların kaygı verici olduğuna dikkat çekerek şu görüşleri savundu: Ege’de yaşananlara Yunanistan olarak değil AB olarak bakmamız lazım. 152 adaya aslında Yunanistan değil AB el koydu. Son dönemde AB fonlarıyla bu adalara önemli harcamalar yapıldı. AB sınırı genişletilmeye çalışılıyor. Ege adalarında yaşananın devamı Kıbrıs’tır. Önümüzdeki dönemde en uçtaki ada baz alınarak münhasır ekonomik bölge tartışması başlayacak. Olay tahminlerden çok daha vahim bir yere doğru gidiyor. Böyle bir durumda Türkiye’nin her zamankinden daha dikkatli davranması gerekiyor. Durum bu iken böyle bir anlaşma yapılmış olmasına inanmak istemiyorum. Böyle bir anlaşma yapılırsa Ege Türklere tamamen kapanır. Hatta sadece Türklere kapanmaz Karadeniz’de sınırı olan ülkelere de kapanır. Böyle bir anlaşma ihanet olur.

Reklam alanı

vatanpartisi.org.tr

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.