anadoluverumelimedya.com

Başbuğ’a göre 15 Temmuz ‘askeri darbe’ değil: MİT bize sekiz yıl bilgi vermedi

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 15 Temmuz’un‘askeri darbe’ olarak görmediğini belirterek, MİT’in ordudaki Fethullahçı isimleri bilmesine rağmen, TSK’ya sekiz yıl boyunca bilgi vermediğini söyledi.

Reklam alanı

CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sorularını yanıtlayan Başbuğ, darbe girişiminde MİT’in sorumluluğuna dikkat çekerek, “Daha önce Gülencileri MİT’in verdiği istihbaratla ihraç ederdik. 2002-2010 yılları arasında MİT’ten bize bir tane bile ‘Şu subay Fettullahçıdır’ diye bilgi gelmedi” diye konuştu. Başbuğ, MİT’in bu bilgilere sahip olmasına rağmen TSK’ya bilgi vermediğini söyledi.

Başbuğ, Erdoğan’ı uyarmış; Erdoğan ‘Komutanım çok büyütüyorsun’ demiş

2007-2011 yılları arası AKP’nin Cemaat’le ‘tam ittifak’ kurduğunu belirten Başbuğ, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ise “Bakın böyle bir tehdit var. Bugün bize yarın bize” dediğini, Erdoğan’ın da kendisine“Ya komutanım çok büyütüyorsun” dediğini söyledi.

’15 Temmuz askeri darbe değildir’

Darbe girişimi için “15 Temmuz’u askeri darbe olarak değerlendirmiyorum” diyen Başbuğ, yaşananları “TSK’nın bir kısmını kullanarak dışarıdakilerin amaçlarını gerçekleştirmek için yapılan bir olaydır” diye niteledi.

Böyle bir darbe girişimini beklemediğini belirten Başbuğ, “Bugüne kadar yaşanan darbelerle aynı havuzda olmadığını düşünüyorum. Emir komuta kademesinde yapılan bir askeri darbe ile karşı karşıya kalmış iseniz buna karşı alacağınız tedbirler farklı olur. 15 Temmuz Cemaat’in TSK içinde unsurlarıyla yapılan bir olaydır” dedi.

‘Darbenin arkasında üç grup var’

Darbe girişiminin ana omurgasının Gülen Cemaati olduğunu ama toplamda üç grup olduğunu ifade eden Başbuğ, şöyle devam etti: “15 Temmuz kalkışmasının arkasında planlayan, yöneten, kurgulayan ana isim Cemaat’tir. İkincisi büyük bir ihtimalle anında yapması gereken hareketi yapmayanlar, gecikenler, tereddüde düşenler… Bunlar cemaatçi mi hayır. Böyle bir grup da var bunların içinde. Üçüncü grup ise cemaatçi olmamasına rağmen buradan istifade etmek isteyen bazı insanlar olabilir.”

’14 Temmuz’da askeri hareketlilik vardı’

Başbuğ, 14 Temmuz günü ikamet ettiği Bodrum’daki askeri hareketliliği ise şöyle anlattı: “14 Temmuz günü bizim bulunduğumuz bölgeden askeri bir helikopter geçti. Normal personel taşıma helikopteri. Cuma günü sahilde oturuyoruz, bir ya da iki kez helikopter gördüm. Aynı zamanda da Sahil Güvenlik botları gördüm. hareketlilik vardı. Biraz tuhaf geldi. Dikkatimi çekti ama kesinlikle bir kalkışma olabileceği aklımın ucundan geçmedi.”

‘TSK’nın yapılanmasının bozulması doğru değil’

Başbuğ, darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’le birlikte yürürlüğe giren Kanun Hükmünde Kararname’lerin (KHK) TSK’nın yapısını bozduğunu belirten Başbuğ, şunları söyledi: “TSK’nin 200 yıllık yapılanmasını KHK’lerle değiştirilme ihtiyacını neden duydunuz, bunu çıkıp biri bana anlatsın. Sizin bu KHK’leri aldığınız konular TSK’nın genel yapılanmasını bozuyor. Emir komuta veya cunta darbesine yönelik önlemler alıyorsunuz. Kanun Hükmünde kararnamelerle TSK’nın yapılanmasının bozulması doğru değil.”

diken

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.