anadoluverumelimedya.com

İRAN’DA KAŞKAY TÜRKLERİNİN YAŞADIĞI BULDACİ KENTİNDE SU PROJESİ PROTESTOSU AYAKLANMAYA DÖNÜŞTÜ

İran'da Kaşkay Türklerinin yaşadığı Buldaci kentinde su projesi protestosu ayaklanmaya dönüştü

Kaşkay Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Buldaci şehrinde, su protestosuna sert müdahale hükumete karşı ayaklanmaya dönüştü. Resmi rakamlar açıklanmasa da onlarca ölü olduğu ileri sürülüyor. Bölgeden tam sağlıklı bilgiler alınamıyor.

Kaşkay Türkleri’nin su protestosu, İran’da ayaklanmaya dönüştü

İran’ın Buldaci kentinde güvenlik güçleri ve siviller arasında 19 Temmuz’da başlayan çatışmalar devam ediyor. İran haber kaynaklarından alınan bilgilere göre çok sayıda ölü ve yaralı var. Ancak ölü ve yaralı sayısı resmi olarak açıklanmadı.

Reklam alanı

Hükümetin su projesine halkın karşı çıkmasıyla başlayan ayaklanma’da ilk belirlemelere göre 2 polis görevlisi ve bir sivil öldürülürken 30 kişinin de göz altına alındığı bildirildi.

 

Olayların başlangıç sebebi ise su projesi kapsamında şehirden geçecek olan su boruları. Çoğahur gölünden İsfahan eyaletinin Sefiddeşt şehrine kadar çekilen uzun mesafeli su boruları Buldac şehrinden geçmesine rağmen, bu projeden faydalanamıyor. Zaten kurak bir bölgede olan kent sakinleri buna isyan etti.

Buldacililer bu projeye karşı çıkması sonucu büyük protesto gösterileri yapıldı. Olayın karşısını almak için İran Özel Hareket Polisi görevlendirildi ve ilk aşamada protestocular dağıtıldı.

Polisin halkı çeşitli işkence ve yöntemlerle baskı altına almasının ardından şehirde bu sefer hükumete karşı ayaklanma başladı. Olayın ikinci gününde hükumet aleyhinde sloganlar ve protestolar daha da yayıldı.

Çıkan çatışmalar sonucunda, şehirde birçok devlet dairelerine saldırılar gerçekleşti. İran güvenlik yetkilileri diğer şehirlerden gelen takviye ekiplerle Buldaci kentini kontrol altına aldı.

Şehrin Şura üyeleri şehirde yaşanan olaylara ve güvenlik güçlerinin sert müdahalesine tepki olarak toplu istifa verdiler.

İran’ın Çaharmahal ve Bahtiyari Eyaleti’nde bulunan Borucen şehristanına bağlı Buldaci kentinde yoğun olarak Kaşkay Türkleri yaşıyor. 2006 da İran’da yapılan sayıma göre şehir nüfusu yaklaşık 11 bin olarak gösterilmiştir.

kurultay

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.