anadoluverumelimedya.com

İNGİLTERE’NİN AB’DEN ÇIKMASI ABD’YE SIÇRADI; 3 EYALET AYRILIK İSTİYOR: TEKSAS, BATI VİRGİNİA VE KALİFORNİYA

Brexit ABD'ye sıçradı; üç eyalet ayrılık istiyor

İngiltere’nin AB’den ayrılmasının etkileri tüm dünyayı sarmaya devam ediyor. Öyle ki, ABD’de Teksas, Batı Virginia ve California’da ayrılıkçı fikirler tartışılmaya başlanırken, referandum da gündeme gelmeye başladı.

Brexit ABD’ye sıçradı; üç eyalet ayrılık istiyor

Birleşik Krallık’ta yapılan referandumda, ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması yönünde karar çıkması, dünyanın çeşitli yerlerindeki ayrılıkçı hareketlerin umutlarını tazelerken; Brexit oylaması da model olarak görülüyor.

Reklam alanı

The New York Times gazetesinin haberine göre, ABD’nin Texas eyaletindeki ayrılıkçılar, İngiltere’deki referandumun, Texas için örnek olmasını istiyor. 1836 ile 1845 yılları arasında bağımsız bir devlet olan Texas’ın, yeniden bağımsız olması halinde 1.6 trilyon dolarlık ekonomisiyle dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alacağını söyleyen ayrılıkçılar, Brexit’ten sonra ‘Texit’in gerçekleşmesini istiyor.

Texas Ulusalcı Hareketi’nin lideri Daniel Miller, Texas Valisi’ne İngiltere’dekine benzer bir oylama yapılması için çağrıda bulunurken; 2018’deki seçim süreci içerisinde Texaslıların önüne referandum sandığını koymayı amaçladıklarını söylüyor.

ABD’LİLER AYRILMAK İSTİYOR

Ancak ABD’de ayrılıkçılık rüzgarının estiği tek eyalet Texas değil. ABD tarihinde, bağımsızlık ilan eden tek eyalet; Amerikan İç Savaşı sırasında Batı Virginia olsa da; Reuters ve Ipsos’un anketi, ABD’lilerin yüzde 25’e yakınının yaşadıkları eyaletin bağımsızlığına sıcak baktığını gösteriyor.

Main’den Alaska’ya birçok eyalette federal hükümetin müdahalelerinden, bireysel özgürlüklerin kısıtlanmasından yahut vergi politikalarından rahatsız olan ayrılıkçı gruplar varlıklarını sürdürüyor.

BREXİT İLHAM KAYNAĞI OLDU

Ayrılıkçıların çoğu, bir liderin etrafında küçük gruplar halinde örgütlenmiş olsalar da; Brexit oylaması, bağımsızlık hayalleri için yeni bir ilham kaynağı olmuş gibi gözüküyor.

California’daki ayrılıkçıların lideri Louis Marinelli, İngiltere’deki oylamayı örnek alarak 2018’deki Senato seçimleri sırasında seçmenlerin önüne bağımsızlığın oylanacağı bir seçim sandığı koymayı amaçladıklarını söylüyor.

ABD’li ayrılıkçılar, Brexit heyecanını ülkelerine de taşımayı amaçlarken; anayasa hukukçuları ise, ABD için benzer bir ayrılığın mümkün olmayacağını söylüyor.

kurultay

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.