anadoluverumelimedya.com

İsrail, gazını hem Türkiye’ye hem de Avrupa’ya satacak

Türkiye ve İsrail arasında varılan anlaşma ile siyasi ilişkilerin normalleşeceğinin açıklanmasının ardından gözler iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere çevrildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun anlaşma ile ilgili olarak, “İsrail ekonomisi üzerinde muazzam etkileri olacak, ki bu sıfatı iyice tarttıktan sonra kullanıyorum” açıklaması, “İsrail’in ekonomik kazanımları ne?” sorusuna neden oldu. İsrail’in Akdeniz kıyılarında tespit edilmiş büyük doğalgaz yatakları bulunduğuna dikkat çeken Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Enerji İş Konseyi Başkanı Süreyya Yücel Özden, “Milyar metreküplerle ifade edilebilecek, önümüzdeki 50 yıllık dönemde İsrail’in, Türkiye’nin ve belki de Avrupa’nın talebini karşılayacak doğalgaz rezervleri var” dedi.

leydi

GÜNEY KIBRIS PLANI İPTAL

Reklam alanı

Türkiye ile İsrail’in ilişkileri normalleştirmesiyle doğalgazda yeni güzergahların gündeme geleceğini belirten Özden şunları söyledi: “Bu barış süreci ilan edilmeden önce kulislerde şu bilgi dolaşıyordu. İsrail’den çıkarılacak doğalgazın önce Güney Kıbrıs’a ulaştırılacağı, orada sıvılaştırma tesisleri kurulacağı ve oradan gemilerle Avrupa’ya iletileceği konuşuluyordu. Şimdi ise şöyle bir olasılık ortaya çıktı: Bu doğalgaz kaynaklarının İsrail ve Türkiye arasında sağlanabilecek bir anlaşmayla Türkiye’ye getirilmesi, hem ülkemizin ihtiyacının karşılanması hem de Avrupa’ya iletilmesi söz konusu olabilir.” İsrail’den alınacak doğalgazın Rusya’ya karşı kullanılmayacağını vurgulayan Özden, “Türkiye enerjide yüzde 70’leri aşan bir oranda dışa bağımlı bir ülke. Dolayısıyla kaynak çeşitlendirilmesi bakımından bu anlaşma önemli. Rusya’nın burada by-pass edilmesi söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

YATIRIMLARA OLUMLU ETKİ

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan da anlaşmanın iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkisine olumlu katkı sağlayacağını ümit ettiğini söyledi. Vardan, “Öncelikle bölgenin iki önemli ülkesinin aradaki sorunların halline yönelik bir anlaşmaya varmış olmalarını, bilhassa bölgenin siyasi ve ekonomik geleceği açısından çok önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Özellikle ekonomik çerçevede, enerji arz güvenliği ve enerji kaynak çeşitliliği adına bölgedeki dengeler açısından önemli fırsatlar oluşacaktır. Ayrıca başta enerji, inşaat, altyapı ve turizm olmak üzere farklı sektörlerde ekonomik işbirlikleri de gündeme gelecektir” dedi.

sözcü

 

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.