anadoluverumelimedya.com

Ankara’da olağanüstü demokrasi

Özcan Yeniçeri

Reklam alanı

Bütün yaşananlar MHP’nin 548 delegesinin olağanüstü kurultay için imza vermesiyle başladı. MHP yönetimi zinhar olağanüstü kurultay yapılamayacağını olağan kurultayın da tarihini 18 Mart 2018 olarak açıkladı. Bu açıklamadan sonraki gelişmeleri de herkes biliyor.

Olağanüstü kurultayın yapılacağına sonunda yargı karar verdi. Çağrı Heyeti de olağanüstü kurultay tarihi olarak 19 Haziran 2016 tarihini açıkladı.

Tehditler, aşağılamalar ve kirletmeler!

Genel Başkan derhal 10 Temmuz 2016 tarihini olağanüstü kurultay tarihi olarak ilan etti. 19 Haziran tarihini olağanüstü kurultay olarak belirleyenler ile o tarihte oraya gidecekleri, lügatte ne kadar kötü kavram varsa onunla tanımladı.

Olağanüstü kongre çağrısı yapanları “kaos seviciler”, “MHP’ye darbe yapanlar”, “ülkücülere ilanı yapılmamış savaş ilan edenler”, “kamburlar”, “fırıldaklar”, “paralelciler”, “pislikler”, “şebekeler”, “siyasi senaristler”, “Pensilvanya’dan emir alanlar” vb. kelimelerle vasıflandırdı.

Ardından da onlara meydan okumaktan geri kalmadı. Şu sözler ona ait: “19 Haziran oyundur, zorlamadır, ayak bağıdır”. “Onları kaplumbağa gibi tersine çevireceğim”… “Bu oyunu bozacağım.” “Yolumuza kim çıkarsa ya aşar, ya yener, ya da ezip geçeriz”. “Yılmayacağız, yıkılmayacağız, oyunu bozacağız”.

19 Haziran’da olağanüstü kurultay için Ankara’ya ülkücüler işte bu tehdit ve aşağılamaları göze alarak geldiler. Bu durum MHP’nin 6. Olağanüstü Kongresi için Ankara’da toplananların ne kadar kararlı ve neleri göze alarak oraya geldiklerini gösterir. Belki de bu kongrenin en önemli ve anlamlı olan tarafı da burasıdır.

Özel bir anlam yüklemiyorum yalnızca hatırlatıyorum. MHP’nin 6. Olağanüstü Kongresi’nin yapıldığı yer iki Türk hakanı Timur ile Yıldırım Beyazıt’ın 1402’de karşı karşıya geldiği ovada bulunan bir otelde yapıldı!

Olağanüstü Kongre ve anlamı!

Kimisi Gümüşhane’den kimisi Elazığ’dan daha özeti vatanın her köşesinden onlarca ülkücü onlarca saat yolculuk yaptıktan sonra Ankara’ya geldiler. Sıcak bir yaz günü, mübarek ramazan ayının ortalarında kan, ter içinde kongrenin yapılacağı salona girebilmek için kilometrelerce de yol yürüdüler. Kimisi tekerlekli sandalyelerle kimisi çocuğunu sırtına alarak kimisi de bastonuna dayana dayana geldi.

Onlar onurlarına kıymamak için rahatlarına kıymayı göze alarak bu denli meşakkate katlandılar. Milliyetçi ülkücü camianın çilekeşleri, sıcakta kavruldular, uykusuz kaldılar, terlediler, yoruldular ama bütün bunlara kendilerini ve iradelerini yok sayan bir zihniyete karşı gelmek için katlandılar.

Delege, gücünün farkına vardı!

Noter huzurunda kayıtları alınan çilekeş delegeler onlarca bürokratik işlem sonucu salona girebildiler. Saatler süren süreçleri bekledikten sonra delegeler salonda Divan için iki farklı listeyle karşı karşıya geldiler. Listeler okunduktan sonra delegeler aniden ayağa kalktılar, “Tek liste… Tek liste” diye tempo tuttular.

Çağrı Heyeti Başkanı bu tartışmaların geride kaldığını, seçim için kabinlerin hazırlanması talimatının verildiğini söyledi. Aradan yarım saate yakın bir süre geçmesine rağmen delegeleri Çağrı Heyeti Başkanı’nın ikna etmesi mümkün olmadı. Delegeler ayakta hep bir ağızdan dakikalarca “tek liste” ısrarını sürdürdü ve aksi takdirde oy kullanmayacaklarını söylediler.

Salondaki genel başkan adayları bu tepkilere sessiz kalamadı ve hep birlikte sahneye çıkarak delegeleri selamlamak zorunda kaldı. Salonda en fazla alkışı bu birliktelik aldı. Umarız bu mesaj herkes tarafından alınmıştır.

Bunun üzerine Divan’a verilmiş listeler geriye çekildi. Delegelerin istediği tek liste yapılıp heyete verildi. Tüzük kurultayı böylece başlayabildi.

Salonda yaşananlar MHP delegesinin gücünün farkına vardığının en önemli kanıtı olsa gerek!

Olağanüstü kongre sırasında yaşananlar aynı zamanda olağanüstü bir demokrasi hikayesidir!

yenicaggazetesi

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.