anadoluverumelimedya.com

Reis’in uyanıklığı yargıya takıldı

Antalya’nın Kumluca ilçesinde, Alakır Nehri üzerinde yapımı planlanan Dereköy HES projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kapasite artışı için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına dayanılarak inşaat çalışmasına başlayan Reis Enerji adlı şirketinin bu girişimini yargıya taşıyan yöre halkını haklı bulan mahkeme, işlemle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Davanın avukatı Tuncay Koç, HES firmasının Alakır’da faaliyette bulunamayacağına dikkat çekerek, “Derhal vadiyi terk etmelidir. Kumluca Kaymakamlığı acilen duruma el koymalıdır” diye konuştu.

Reklam alanı

 

ALAKIR’DA YILLARDIR ADALETSİZLİK AKIYOR

Danıştay tarafından alınan kararla, 8 HES porojesinin bulunduğu Alakır Vadisi 1. derecedoğal sit alanı olarak tescillenmişti. Ancak Danıştay kararının işleme konulmaması, HES şirketlerinin yeniden ÇED başvurusu yaparak yasayı arkadan dolanmalarının önünü açtı. Bu kapsamda Alakır Nehri’nin en üst kotlarında ‘Dereköy HES’ adıyla bir projeyi hayata geçirmek isteyen Reis Şirketler Grubu bünyesindeki Dereköy Enerji şirketi, Danıştay’ın “1. derece doğal sit alanı niteliğinde olduğu yargı kararıyla sabit olan Alakır Çayı üzerinde HES projesinin yapılmasına olanak bulunmamaktadır” yönündeki kararına karşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1,3 megawatlık kapasite artışı için verdiği ÇED Gerekli Değildir kararına dayanarak HES inşatına başladı.

 

YÖRE HALKI DAVA AÇTI, MAHKEME BİR KEZ DAHA DURDURDU

 

Bunun üzerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı, Antalya 4. İdare Mahkemesi’nde dava açan yöre halkı ve sivil toplum örgütleri, HES şirketine verilen ÇED kararının iptalini talep etti. Davayı gören mahkeme, davalı idarenin savunması alınıncaya kadar dava konusu işlemle ilgiliyürütmeyi durdurma kararı verdi.

 

AV. TUNCAY KOÇ: ‘ŞİRKET DERHAL VADİYİ TERKETMELİDİR’

Mahkeme kararının ardından sorularımızı yanıtlayan davanın avukatı Tuncay Koç, Dereköy HES’in faaliyet göstermesinin artık mümkün olmadığına dikkat çekerek, “İlgili şirket, geçtiğimiz haftalarda Danıştay kararlarına karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği görüş ve ÇED Gerekli değildir kararını dayanak gösterip, buna göre santrali yaptıklarını söylüyordu. Mahkeme, bu kararın yürütmesini durdurmuştur. Dereköy HES ya da Reis Enerji şirketi Alakır üzerinde bir faaliyette bulunamaz. Derhal vadiyi terketmelidir. SİT alanında yapılan tahribat kabul edilemez. Kumluca Kaymakamlığı acilen duruma el koymalıdır” diye konuştu.

 

 

Yusuf Yavuz
Odatv.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.