anadoluverumelimedya.com

AKP’nin kritik planına yüzlerce hakim ve savcı ses verdi

 

Reklam alanı

Yargıtay ve Danıştay’da daire ile üye sayılarını yeniden düzenleyen kanun tasarının TBMM’ye sunulmasının ardından yargıçlar ve savcılar konuya ilişkin görüş bildirdi. 417 yargıç ve savcının katıldığı ankette “Yargı bağımsızlığı yönünden sakıncalı buluyorum” görüşü öne çıktı.

Yargı mensuplarının resmi sitesi adalet.org’ta “Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görevlerinin kanunla sona erdirilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusu yöneltildi.

417 yargıç ve savcının katıldığı ankette 67 kişi “Olumlu görüyorum. İstinaf mahkemeleri faaliyete geçtiği için sayılarının azaltılması gerekliydi” derken 74 kişi ise “İstinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesi sadece göstermelik bir gerekçedir. Asıl gerekçe Yargıtay ve Danıştay’ın iktidarın istediği şekilde yeniden yapılanmasını sağlamaktır” dedi.

“HÜKÜMETİMİZİN BİR BİLDİĞİ VARDIR”

38 hakim ve savcı “Neden ne olursa olsun çok olumlu görüyorum. Zaten seçilenler hakkıyla seçilmemişlerdi” şeklinde görüş bildirirken 120 yargı mensubu ise “Yargıtay ve Danıştay üyelerinin geçmişteki seçilme sistemlerine karşı olsam bile bu şekilde görevlerinin sona erdirilmesini yargı bağımsızlığı yönünden sakıncalı buluyorum” dedi.

49 kişi “Lafı evelemeye gerek yok. Bu tasarrufun amacı Cemaatçi olarak görülen Yargıtay ve Danıştay üyelerini tasfiye etmektir. Arada başkaları da gidebilir” derken sadece 8 kişi ise “Hükümetimizin bir bildiği vardır. Ben sonuçlarının hayırlı olacağını düşünüyorum” dedi.

 

Ankette, “Ben daha net söylemek isterim,bu kanun değişikliği tasarısı yargının yok edilmesi ve tasfiye edilmesi ile eşdeğerdir” görüşünü 61 kişi savundu.

İşte o anket:

(ANKETİ BÜYÜTMEK İÇİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ)

NE OLMUŞTU

Yüksek Yargı’nın dizaynı da, üyeleri de değişiyor. Yargıtay ve Sayıştay’da neredeyse silbaştan bir düzen getirecek olan Adalet Bakanlığı’nın kanun tasarısı TBMM’ye sunuldu. Yargıtay ve Danıştay’da daire ve üye sayılarını yeniden düzenleyen tasarı yürürlüğe girdiği anda mevcut yüksek hakimlerin üyelikleri düşecek. Yüksek Yargı’da görev süresini 12 yıl ile sınırlayan tasarı, başkanlık için de aranan kıdem şartını 6 yıla düşürüyor. Tasarıyla terör soruşturmaları ile hakim ve savcıların mesleğe alınmasına ilişkin de yeni düzenlemeler getiriliyor.

Caner Taşpınar

Odatv.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.