anadoluverumelimedya.com

Cumhurbaşkanının nasıl yargılanacağını açıkladı

Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, Sözcü gazetesindeki köşesinde cumhurbaşkanlarının nasıl yargılanacağını yazdı.

Reklam alanı

Cumhurbaşkanının sadece “vatana ihanet”ten yargılanabileceği iddialarına da yanıt veren Yekta Güngör Özden, “Kimilerinin ‘Vatana ihanetten başka suçla, yargılanamaz’ görüşünün hukukla ilgisi yoktur. Cumhurbaşkanının milletvekillerinin olduğu gibi genel bir dokunulmazlığı da yoktur. Dokunulmaması, görevindeki vatana ihanet sayılan suçlar dışındaki tutum ve davranışları (105. maddenin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen durumlar), sınırlı sorumsuzluk içindir.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk Ulusu’nun birliğini temsil eden bir kimsenin tutum ve davranışlarında çok ölçülü ve çok dikkatli olacağı varsayıldığı için hakkındaki yargılama koşullarının sınırlandırıldığını söyleyen Özden, görevi kapsamındaki durumlar dışında, yurttaş olarak işlediği suçlardan dolayı yargılanması cumhurbaşkanlarının yargılanabileceğini belirtti.

OLMAZ AMA OLURSA

Konuyu bir örnekle açıklayan Özden şunları yazdı:

“Cumhurbaşkanının kaldığı devlet konutunda, yazın plâjda, özel bir toplantıda ya da bir yemekte, dinlenme için araba kullanmasında ya da ata binmesinde, herhangi bir yerde ahlâka aykırı bir tutum içinde olması, bir yurttaşla tartışmasında güç kullanması ya da kötü sözlerle saldırıda bulunması, içkiyi fazla kaçırıp çevreyi rahatsız etmesi, birisine mektupla hakaret yağdırması, tehditler savurması izlemekle yetinilecek durumlar değildir. Kimilerinin “Vatana ihanetten başka suçla, yargılanamaz” görüşünün hukukla ilgisi yoktur. Cumhurbaşkanının milletvekillerinin olduğu gibi genel bir dokunulmazlığı da yoktur. Dokunulmaması, görevindeki vatana ihanet sayılan suçlar dışındaki tutum ve davranışları (105. maddenin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen durumlar), sınırlı sorumsuzluk içindir.

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.