anadoluverumelimedya.com

Liseliler isyanı çığ gibi büyüyor

İstanbul Erkek Lisesi’nin başlattığı gericiliğe karşı protestolar çığı gibi büyüyor. Türkiye’nin en köklü liselerinin katıldığı protestolarda, öğrencilerin mücadele ve dayanışma çağrısı dikkat çekiyor.

AKP hükümetinin baskıcı rejimine karşı liselilerin başlattığı direniş büyüyor. İstanbul Erkek Lisesi’nin başlattığı protestolara, Türkiye’nin en köklü liseleri destek veriyor. Çok sayıda okulun katıldığı protestolarda özellikle ‘Proje okul’ başlığı ile okullarının ele geçirildiğine vurgu yapan liseliler, mücadele ve dayanışma çağrısı yapıyor.

İZMİR ATATÜRK LİSESİ: GAVUR İZMİRDEN SESLENİYORUZ!

Reklam alanı

Okullarındaki idealist öğretmenlerin baskıyla susturulduğunu, korkutulduğunu, yetkisizleştirildiğini, yandaş sendikalardan olanların yetkilendirildiğini gördüklerini belirten İzmir Atatürk Lisesi yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: “Ey gözlerine karanlık ve umutsuzluk perdesi çekilmiş Türkiye’m. Bizi ötekileştirmeye çalışanlara inat Gavur İzmir’den sesleniyoruz. Düşünmeyen, sorgulamayan, araştırmayan tek tip insanlara dönüştürülmek isteniyoruz. İstedikleri gibi bir nesil yetiştirmeye uğraşıyorlar, istemedikleri gibi olanları sindiriyorlar. Gün geçmiyor ki öğrenciler yeni bir disiplin dosyası haline dönüşmesin. 128 yıllık tarihimizin sesine kulak verin. Hak etmeyen insanların hak etmedikleri koltuklarında, bu okulu hak ederek gelen bizleri köreltmeye çalışan seslerine kulak verin. O sesleri kısmaya çalışan bizlere kulak verin. Kulak verin, el verin, hayat verin bu mücadelemize.Ülkemizin dört bir yanında direnen onurlu liselerimizi, kardeşlerimizi saygıyla selamlıyoruz.”

BAL: GELİN PADİŞAH YALAKALARINA HEP BİRLİKTE SIRTIMIZI DÖNELİM

Bu üç köklü okulun ardından, bir tepki de dün İzmir’den geldi. Bornova Anadolu Lisesi (BAL) öğrencileri bir açıklama yaparak, okuldan giden müdürün mü yoksa yeni atanan müdürün mü daha dinci olduğunu anlamaya çalışmaktan bıktıklarını belirterek, artık bunları takip etmek istemediklerini kaydederek, “İlk çağrımız BAL mezunlarına. Bizi yalnız bırakmayın. Gelin okulumuzdan başlayalım. Geçmişi kederle veya vurdumduymazlıkla anmayalım. Bizden sonra gelecek BAL öğrencilerini heyecanla bekleyelim. Onlara utanacağımız bir okul bırakmayalım. İkinci çağrımız da ülkenin dört bir yanındaki tüm liseli arkadaşlarımıza: Gelin padişah yalakalarına hep birlikte sırtımızı dönelim” dedi.

İZMİR ÇİĞLİ FEN LİSESİ: KARANLIĞIN KARŞINA DİKİLECEĞİZ

Direnişe destek olduklarını açıklayan Çiğli Fen Lisesi öğrencileri de yaptıkları açıklamada, şunlara yer verdi: “Şimdi tüm liseli arkadaşlarımıza sesleniyoruz; beraber olursak başarabiliriz, yanyana durursak okullarımıza sahip çıkabiliriz. Umudumuzu her zaman korumaya devam edeceğiz ve omuz omuza durarak karanlığın karşısına dikileceğiz”

İZMİR FEN LİSESİ: BİZ DE YAPABİLİRİZ!

İzmir Fen Lisesi de yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: “İstanbul’dan liseli dostlarımızın yaptıklarını görünce ‘Biz de yapabiliriz’ diye düşündük, biz de gericiliğe karşı arkadaşlarımızın yanında durabiliriz. 2011’de YGS eylemlerinde binlerce liseninin yan yana geldiğini ve omuz omuza durunca başarabildiğini görmüştük. İhtiyacımız olan bu dayanışmayı yeniden güçlendirmek. Biz de elimizi taşın altına koymaktan çekinmiyouz. Gericiliğe karşı liseli dostlarımızın, arkadaşlarımızın yanındayız ve İzmir Fen Lisesi olarak dayanışmayı büyüteceğiz. Bizler biliyoruz ki bu ülkenin gençleri karanlığa karşı aydınlığı savunmuştur, biz de İzmir’in liselileri olarak karanlığın karşısındayız. Dayanışmayla…”

BEYOĞLU ANADOLU: KARANLIKTAN AYDINLIĞA KIZLI ERKEKLİ

Beyoğlu Anadolu Lisesi, yaptığı duyuruda “Her öğrencinin farklı bir renk olduğu okulumuz Beyoğlu Anadolu Lisesi’nin kız lisesine çevrilmesiyle renklerin yarısını kaybetmesine müsaade etmeyeceğiz. Köklü liselere yapılan bu itibarsızlaştırmanın karşısında biz de karanlığa sırtımızı dönerek, okula ilk geldiğimiz gün öğrendiğimiz ‘karanlıktan aydınlığa’ sloganını kızlı-erkekli yaşatacağız” dedi.

BAKIRKÖY ANADOLU: ONURLU MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Ortaçağ zihniyetine sahip, gerici bir kurumla birlikte olmak istemediklerini belirten Bakırköy Anadolu Lisesi öğrencileri, “Sözümüz bu gerici kurumların içinde baskıyla öğrenim gördüğü için direnmeye çalışan yol arkadaşlarımızı kapsamamaktadır. Bu direnişimizi hep birlikte sürdürmeye ve sizleri karanlığı boğmak için boyun eğmeden direnmeye devam ediyoruz. Bilinsin ki hiçbir zaman bilimsel, çağdaş ve laik eğitimden vazgeçmeyecek, okulumuza gerici faaliyetleri ve gerici kurumları sokmaya çalışan her kişiye karşı onurlu mücadelemizi sürdüreceğiz” dediler.

BEŞİKTAŞ ANADOLU LİSESİ: MÜCADELE ÇAĞRISINA SES VERİYORUZ

Türkiye’nin dört bir yanındaki liselerden yükselen mücadele çağrısına ses verdiklerini belirten Beşiktaş Anadolu Lisesi öğrencileri de “Liselileri ve gençliği, dayanışmayı her alanda sürdürmeye ve yüreklerini yüreklerimizin yanına atmaya çağırıyoruz. Emekten, bilimden, insandan yana olanlara selam olsun” dediler.

ANKARA GAZİ ANADOLU LİSESİ: ÇIKARACAĞIMIZ SES ORTAK OLMALI

Çıkarmak istedikleri gazetelere, kurmak istedikleri topluluklara ket vurulduğunu, geleneğinde her zaman öğrencilerin ön planda olduğu etkinliklerin engellendiğini belirten Ankara Gazi Anadolu Lisesi de yaptığı açıklamada, “Okulun bahçesinde gardiyan edasıyla beyaz motoruyla dolaşan bir idareci görmemek için, son sınıf öğrencilerinin veda geleneği olan ‘Gazi’ yazısını bahçede gururla yazabilmek için, nitelikli, laik, bilimsel, eşit bir eğitim için ve başta emeğimiz için korkuyu yere çalıp ellerimizi ellere kavuşturmaya… Farklı şehirlerde, farklı okullarda, farklı sıralarda okusak da yaşadıklarımız ortak. İşte bu nedenle çıkaracağımız ses de ortak olmalı. Selam olsun karanlığa arkasını dönüp güneşli yarınlara yürüyen bütün liselilere” dediler.

İSTEK VAKFI ATANUR OĞUZ LİSESİ: DESTEK BOYUN BORCUMUZ

“Destek boyun borcumuz” başlığıyla bildiri yayınlayan İstek Vakfı Atanur Oğuz Lisesi de şu açıklamayı yaptı: “Devletin baskıcı ve sansürcü politikalarının okulumuz kapı eşiğinden dahi giremediği, Atatürk ilke ve inkılaplarından asla ödün vermeyen bir kurumun öğrencileri olarak bu desteğimiz baskılardan bunalmış fakat sessiz kalmaktan da katiyen uzak durmamış ve aynı yolda beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımız ve bağımsız geleceği içindir. Tek yumruk olup karanlıklara kafa tuttuğumuz bu günlerin meyvesini en yakın zamanda, aydınlıklar içinde ve aynı ağaçtan bareberce yiyeceğimize inancımız tam” dedi.

ETİLER ANADOLU LİSESİ: BİZ DE KARANLIĞA ARKAMIZI DÖNÜYORUZ

Liselilerin onurlu direnişine destek verdiklerini açıklayan Etiler Anadolu Lisesi de “Biz de karanlığa arkamızı dönüyoruz” dedi. Öğrenciler açıklamalarında, “Fikret’in vakti zamanında eşsiz dizelerle betimlediği bu büyük Sis’e, bu yoğun karanlığa arkamızı dönüyoruz. Emin olun ki önümüzde sonsuz mavilikler var. Maviliklere vardığımız o günü kutlarken yanımızda olacaksınız. Gönül ister ki motorları maviliklere sürerken de birlikte olalım ey yaşı büyükler” dediler.

PERTEVNİYAL LİSESİ: SES OLUN! IŞIK OLUN!

Pertevniyal Lisesi’nin açıklaması ise şöyle: “145 yıllık mazisiyle Pertevniyal, benzeri diğer okullarda olduğu gibi ‘proje okulu’ kılıfıyla ele geçiriliyor. Baskı artıyor, otorite sesimizi kısmak adına tüm imkanlarını seferber ediyor. Sesimiz olun dostlar, ışığımız olun. Gelin karanlığa sırtımızı dönelim, aydınlığa birlikte yürüyelim!”

SAMSUN ANADOLU LİSESİ: BU GİDİŞATA SESSİZ KALMADIĞIMIZI İLAN EDİYORUZ

Proje okul başlığıyla son iki yıldır okulda yapılan faaliyetlere öfkeli olduklarını açıklayan Samsun Anadolu Lisesi öğrencileri de bildirilerinde, “Bizler biliyoruz ki son dönemde ortaya çıkan ‘Proje Okulları’ uygulaması, ülkemizin bilimsel eğitimden taviz vermeyen ve sorgulama yeteneğini kazanmış nesiller yetiştirmeyi kendisine amaç edinen köklü liselerini karanlığa çekmeyi açık ve net bir şekilde hedeflemektedir. Bizler uygulanan tüm politikaların farkındayız ve bu bildiriyle birlikte bu gidişata sessiz kalmadığımızı ilan ediyoruz” dediler.

ATATÜRK ANADOLU LİSESİ: GENÇLER BU KARANLIK ZİHNİYETE TESLİM OLMAYACAK

Aralarında eski AKP’li Bakan Egemen Bağış, Yazar Elif Şafak’ın da olduğu çok sayıda ünlünün mezun olduğu Başkent’in köklü okullarından Ankara Atatürk Anadolu Lisesi (AAAL) öğrencileri ile mezunları da yarın bir bildiri yayınlayacak.

Sözcü’nün ulaştığı taslak metinde, “Bir zamanların aydın yetiştiren okulumuzu karanlık zihniyetler sardı. Bilimsel etkinlik ve panellerimiz iptal edilirken gerici konferanslara zorla götürülüyoruz” denildi. Bildiride, “Gençler, bu karanlık zihniyete teslim olamayacaktır” ifadesine de yer verildi.

İSTANBUL ERKEK LİSESİ BAŞLATTI

Gericiliğe karşı ilk protestoyu geçtiğimiz günlerde İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri başlatmıştı. Öğrenciler, yandaş okul müdürlerine sırtlarını dönerek eylem yaparken, ardından Galatasaray Lisesi öğrencileri de “Acil yeni müdür aranıyor” başlığıyla çıkardıkları afişte, “Öğrencinin çamaşır makinesini, piyanosunu çalıp evine almayacak, hiçbir padişaha kölelik yapmamış, Tevfik Fikret’in makamına yakışan müdür” aradıklarını açıklamışlardı.

CAĞALOĞLU ANADOLU LİSESİ: BEN YANMASAM, SEN YANMASAN…

İki lisenin ardından halkaya Cağaloğlu Anadolu Lisesi de katılarak, hazırladıkları bildiride geleneksel olarak her yıl yaptıkları festivallerin gerekçesiz olarak bitirildiğini vurgulayarak, “Bütün bunlara boyun eğmeyen, CAL ruhunu ve geleneklerini yaşatmaya çalışan bizler, asılsız bahanelerle ve hiçbir gerekçe sunulmadan önümüze konan engellerle yılmadan mücadele etmekteyiz. Derdimiz çok, hemderdimiz siz. Sizleri bizimle bağırmaya, yanmaya çağırıyoruz.Ben yanmasam sen yanmasan biz yanmasak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa…” sözlerine yer vermişlerdi.

VEFA LİSESİ: HEP BERABER KARANLIĞA SIRTIMIZI DÖNMEYE HAZIRIZ!

BAL’ın ardından halkaya Vefa Lisesi katıldı. ‘Pilot okul’ adı altına yapılan kısıtlamalardan hoşnut olmadıklarını belirten öğrenciler hazırladıkları bildiride, “Benzer sorunlardan yakınan diğer okullarla beraber karanlığa sırtımızı dönmeye hazırız!” dedi.

KADIKÖY ANADOLU LİSESİ: IŞIĞA KOŞACAĞIZ

Kadıköy Anadolu Lisesi de hazırladığı “sansürlü” bildiride, “Yandaşlara arkasını dönenlerle, yarımada yokuşunda geçmişi özleyenlerle, Fikret’in mirasını koruyanlarla beraber bu kara mürekkebi dağıtmak için ışığa koşacağız” dedi.

NOTRE DAME DE SION: ANTİ-FAŞİST MÜCADELEYİ KUVVETLENDİRMEK GEREKİYOR

Zincire katılan son halka ise Notre Dame de Sion oldu. Okuldaki baskıları hazırladıkları bildiren anlatan Notre Dame de Sion öğrencileri şunları paylaştı: “Hatırlatıyoruz: okulu okul yapan idare değil, öğretmenler ve öğrencilerdir. Yaşama alanlarımızı genişleten öğretmenlerin, doğrudan veya dolaylı olarak çeşitli yöntemlerle okuldan uzaklaştırıldığına tanık oluyoruz. Bunun bir eğitim politikası değişikliğinin işaretleri olduğunun farkındayız. Ancak, bilimum iktidarların dahil olduğu bu körelme sürecine boyun eğmeyi reddediyoruz. Notre Dame de Sion örneğinden, ‘aydınlıkçı’ çerçevenin de dayatmacı zihnin bir parçası haline dönüşebileceğini görüyoruz. Ekol olmamız veya olmamız değil, anti-faşist mücadeleyi her alanda kuvvetlendirmemiz gerektiğinin esas olduğunun bilincindeyiz. Direnen tüm liselilere selam ve dayanışmayla…”

LİSELİLER BİRLİĞİ’NİN BİLDİRİSİNDE 365 İMZACI OKUL VAR

Diğer yandan, Türkiye Liseliler Birliği’nin ‘Liselerde Gericiliğe Geçit Vermeyeceğiz’ başlığıyla imzaya açtığı bildiri metninde imzacı sayısı 365’e ulaştı. 365 lisenin kamuoyuna sunduğu ortak bildiride ; ‘‘İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi, Vefa Lisesi ve Cağaloğlu Anadolu Lisesi’ndeki arkadaşlarımızı kutluyoruz. Bütün bu mücadelelerin parolası çok açık: Eylemlerin ortak paydası ve sırtımızı yasladığımız yegâne kuvvet Atatürk ve Cumhuriyet değerlerimizdir. Bugüne dek ne başardıysak bu parola yol ışığımız oldu, bundan sonra da böyle olacak” denildi.

İMAM HATİP LİSESİ DE VAR

İstanbul, Ankara, İzmir, Sakarya, Mersin, Muğla, Diyarbakır, Edirne, Ordu, Adana, Bursa, Afyon, Konya, Antalya gibi Türkiye’nin dört bir yanından birçok lise gericiliğe karşı birleşti. İmzacı liseler arasında fen liseleri, anadolu liseleri, sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik liseler, temel liseler, güzel sanatlar liseleri ve imam hatip liseleri yer alıyor. İmzacılar arasındaki Fatma Talip Kahraman Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Keçiborlu Anadolu İmam Hatip Lisesi dikkat çekiyor.

365 lisenin yayınladığı ortak bildiride Nazım’ın dizelerinden alıntı yapılarak ‘Biz ne mükemmel dostlarız ki/kelimesiz ve yazısız/anlaşırız’ denildi. Bu büyük dayanışmanın Türkiye’de tüm liseleri birleştireceğinin ifade edildiği bildiride sadece liseliler değil bir zamanlar yolu bu sıralardan geçen herkes dayanışmaya çağrıldı. (Sözcü)

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.