anadoluverumelimedya.com

Kirli suyu içilebilir hale getiren Türk tasarımına Avrupa’dan ödül

Herhangi bir teknolojik altyapı gerektirmeyen ve güneş enerjisi kullanılarak arıtılan kirli suyu içme suyuna dönüştüren “Parabosol” isimli tasarım, “Türkiye Ulusal Ödülü”ne layık görüldü.

ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürsu’nun temiz su kaynaklarına erişim imkanı olmayan kırsal bölgeler için tasarladığı “Parabosol” isimli tasarım, merkezi Avusturya’da bulunan Energy Globe Vakfı tarafından “Türkiye Ulusal Ödülü”ne layık görüldü.

Reklam alanı

Merkezi Avusturya’da bulunan Energy Globe Vakfı tarafından 1999’dan itibaren verilmeye başlanan ve dünyanın en prestijli çevre ödüllerinden biri olarak kabul edilen “Energy Globe” ödülleri, 5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesinde açıklandı. 177 ülkeden bin 500’ünün üzerinde projenin katıldığı yarışmada Gürsü, Parabosol tasarımı ile “Türkiye Ulusal Ödülü”nün sahibi oldu.

Gürsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kirli suyu arıtarak içme suyuna dönüştüren “Parabosol” tasarımının, temiz su kaynaklarına erişimi olmayan kırsal bölgelerde kullanım için geliştirildiğini anlattı. Tasarımın herhangi bir teknolojik altyapı gerektirmediğini belirten Gürsü, şu bilgileri aktardı:

“Güneş enerjisini parabolik bir ayna yardımıyla odaklayarak kirli suyu buharlaştıran sistem, farklı filtrelerden geçirdiği su ve buharı yoğunlaştırarak içilebilir hale getiriyor. Herhangi bir teknolojik altyapı gerektirmeyen tasarım sayesinde günde 170 litreye kadar temiz su elde edilebiliyor. Mevcut su kaynaklarının hızla kirlenmesi ve tükenmesiyle birlikte günümüzün önemli çevre krizlerinden biri haline gelen su sorunu, küresel olarak 1 milyardan fazla insanı etkiliyor.”

‘Amaç küresel çevre problemlerine çözüm üretmek’

Gürsu’nun verdiği bilgiye göre, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), UNESCO ve Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı tarafından desteklenen Energy Globe organizasyonu, küresel çevre problemlerine yönelik sürdürülebilir proje ve uygulamaları yaygınlaştırmayı hedefliyor.

fizikist

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.