anadoluverumelimedya.com

Genç Türk fizikçi Hatice Altuğ lazerin hızını 100 kat artırdı

Genç Türk fizikçi Hatice Altuğ lazerin hızını 100 kat artırdı. ABD’nin ünlü bilim dergisi Nature Physics, Altuğ’ un bu buluşunu kapak yaptı. Altuğ, buluşunun elektrik teknolojisinde devrime yol açacağını söyledi. Altuğ’a Amerikan üniversitelerden öğretim üyesi olması için teklif yağıyor.

Reklam alanı

Bu başarısıyla bilim çevrelerinin dikkatini çeken Altuğ, ünlü bilim dergisi Nature
Physics’e kapak oldu. Altuğ’a Amerika’daki pek çok üniversiteden de yardımcı profesörlük
teklişeri geliyor.

DEVRİM GİBİ

Hatice Altuğ bu buluşunun elektrik teknolojisinde büyük bir devrime yol açacağını söyledi. Buluşunun teknolojiye aktarılması halinde elektrik devrelerinin yerini ışık devrelerinin alacağını belirten Hatice Altuğ, şu bilgiyi verdi:

“Örneğin bir binadan bir başkasına, binanın lambalarından çıkan ışıkla bilgi göndermek
istiyorsunuz. Binanın ışıklarını sürekli açık tutarak bu bilgiyi iletebilirsiniz. Oysa bunun yerine lambayı açıp kapatarak sinyal gönderebilirsiniz.

Bilgi gönderme hızınızda lambaya ne kadar hızlı açıp kapatabilmenize yani anahtarın hızına bağlı. Biz bu çalışmada özel bir lazer sistemi kullanarak hızlarını günümüzün fiber optik gibi hızlı-lazer sistemlerinin 10-100 kat daha fazla hızla çalışabileceğini gösterdik. Bu buluş elektronik dünyasında büyük bir devrim sağlar.”

İKİ KEZ ÖDÜL ALDI

Hatice Altuğ’un “Optik Anahtarlar” konusundaki ilk çalışmaları da ödül almıştı.

Altuğ’un, 2004’te hazırladığı proje Silikon Vadisi’nde birincilik kazanmıştı. Geçen yıl yaptığı bir başka çalışma ile de “Mükemmel Araştırma Ödülü” almıştı.

www.facebook.com/OfficialTAMGHA/photos/a.453966888002501.108807.387893391276518/1123121887753661/?type=3&theater

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.